Lendava med Bogračfestom in Lendavsko trgatvijo

4 septembra, 2019
0
0

 

 

V okviru Festivala Vinarum, ki traja od 24. avgusta do 7. septembra, in ponuja številne kulturno-kulinarično obarvane dogodke, je prejšnjo soboto potekal Bogračfest – tekmovanje v kuhanju bograča, to soboto pa se bo festival zaključil z jubilejno, 40. izvedbo etnološke Lendavske trgatve.  

Na tekmovališču v središču mesta se je letos pomerilo kar 100 ekip iz domovine in tujine in so imele kotičke postavljene kar v dolžini  700 metrov.  Po oceni posebne  komisije je najboljši bograč skuhala ekipa iz Dolge vasi, drugo mesto je pripadlo ekipi NK Čentiba, tretje pa ekipi Pikado Team Netko. Komisija je skupno podelila šest zlatih priznanj.Za najlepše urejeno tekmovališče pa so razglasili eno od ekip s sosednje Madžarske (Héthatár Nemzetismereti Egyesület).

Pred razglasitvijo mojstrov bograča je priznanje župana Občine Lendava za predanost in dolgoletno delo kot vodja Bogračfesta prejel Igor Kolenko. Vse od začetkov prireditve leta 2005 je s sodelavci dosegel, da se je Bogračfest razvil v največjo kulinarično-turistično prireditev v Sloveniji in je zaslužen za Bogračfest v obliki, v kakršni poteka danes.

Festival Vinarium je v teh dneh še v znamenju kulinarične ulice, koncertov, večerom lendavskega vina ter otvoritvijo razstave Christo & Jeanne-Claude, ki je še ena v nizu razstav likovnih velikanov na lendavskem gradu.

Sklepno dejanje letošnjega festivala pa bo to soboto, 7. septembra, Lendavska trgatev, ki prav letos praznuje že svojo 40. obletnico. Gre za eno največjih etnoloških prireditev v Sloveniji, praznik vinogradnikov, ki postreže s tradicionalno povorko ter zabavno glasbenim programom pozno v noč.

Foto: Mediaspeed.net