Delavnica za govedorejce

Zima je čas, da si tudi kmetje od pridnega dela na poljih od zgodnje pomadi do pozne jeseni nekoliko odpočijejo. Tudi govedorejci, ki imajo sicer vsakdanje obveznosti z živino v hlevih tudi ta letni čas. Tisti, ki so usmerjeni v prirejo mleko, pa morajo v hleve med krave vsak dan dvakrat. Kljub vsemu si tudi ti najdejo čas za redna zimska izobraževanja, vedoč, da lahko z novimi znanji pripomorejo k večji ekonomiki svojih prirej za mleko ali meso.

Mednje bi lahko uvrstili tudi člane Govedorejskega društva lisaste pasme Ljutomer-Križevci, ki so v prostorih kmetijske zadruge nedavno ob pomoči KGZS-Zavod Murska Sobota pripravili govedorejsko delavnico.

Specialista z Zavoda – za travništvo dr. Stanko Kapun in za govedorejo Janez Lebar, ki je tudi koordinator strokovne skupine za govedorejo, sta namreč ob prisotnosti članov govorila na temo voluminozne krme in plodnosti.

Dr. Kapun je s prisotnim govedorejci ocenjeval kakovost osnovne voluminozne krme in govorili o letošnjih rezultatih dosejevanje travnih in travno-deteljnih mešanic, Lebar pa o plodnostnih težavah v čredah krav molznic in o pomenu prezračevanju kot nujnem ukrepu za zmanjševanje vročinskega stresa. Za takšne oblike usposabljanja je med govedorejci veliko zanimanja, zato jih bodo organizirali tudi v bodoče.

Od letošnjega volilnega občnega zbora društvo z okrog 130 člani, ki prihajajo z območja občin ljutomerske upravne enote, vodi novi predsednik Branko Žnidarič, tajnik pa ostaja Saša Seršen iz Veržeja.