Dan pomurskih čebelarjev

27 decembra, 2019
0
0

Čebelarska zveza društev Pomurja je v trgovskem centru BTC City v Murski Soboti pripravila  tradicionalni in jubilejni dan medu z razglasitvijo rezultatov 19.  pomurskega ocenjevanja.  

Letos je posebna komisija na Biotehniški šoli Rakičan ocenila 23 vzorcev medov. Čebelarji so na ocenjevanje oddali osem vzorcev ajdovega, šest akacijevega, štiri cvetličnega, po dva  kostanjevega in gozdnega ter en vzorec smrekovega medu.

Po šest vzorcev prejelo zlato in srebrno priznanje, osem vzorcev bronasto priznanje, trije vzorci pa so prejeli zahvalo za udeležbo. Naj čebelar tokratnega pomurskega ocenjevanja medu je postal čebelar Janez Malačič iz Križevcev na Goričkem, ki je član Čebelarskega društva Puconci, saj je njegov cvetlični med z absolutno najvišjo oceno 30,88 točke postal šampion. Drugi najvišje ocenjeni je bil ajdov med čebelarja Gregorja Žaliga iz Dolnjega Lakoša, tretji pa enak med čebelarstva Kosednar iz Veščice pri Murski Soboti.

Dan medu so popestrili s kulturnim programom. Vsi, ki so se udeležili dneva medu, so lahko na stojnici kupili med in poskusili medene dobrote.

Sicer pa je predsednik zveze Janko Rožman dejal, da so letos tudi pomurski čebelarji zaradi zelo neugodnih vremenski razmer pridelali rekordno malo medu. S tem se je strinjal tudi podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, ki je prav tako nagovoril zbrane.

V čebelarsko zvezo društev Pomurja, ki deluje od aprila 2003, je vključenih 24 čebelarskih društev s 700 čebelarji in 16. 500 čebeljimi družinami.