Olga Gutman z novim romanom Krivo je lectovo srce

8 marca, 2020
0
0

Pri Založbi Volosov hram, ki v sodelovanju s Turistično informacijskim centrom (TIC) Moravske Toplice skrbi za popularizacijo kulturne dediščine iz destinacije Moravske Toplice skozi literarno dejavnost, je nedavno izšel novi roman upokojene učiteljice Olge Gutman iz Vučje Gomile.

V enem od prizorov doslej najbolj kompleksnega dela te plodne ljubiteljske pisateljice nastopa tudi lectovo srce, kakršna so bila nekoč z navadi: z ogledalcem in verzom. In prav takega je medičarka Jožica Celec iz Ratkovcev izdelala za potrebe romana.

Na predstavitvi romana v Tešanovcih, ki ga je vodil Robert Titan Felix  iz založbe, je avtorica med pogovorom predstavila številne zgodbe in zanimive podrobnosti iz preteklosti, ki so vplivale na nastanek romana, vanj pa so številne na različne načine celo vključene.  

Krivo je lectovo srce ni samo Gutmanov najobsežnejši in najbolj kompleksen, pač pa tudi vsebinsko najbolj izdelan in dovršen roman.

Vsebinsko se osredotoča na usodo kmečke družine skoraj kozi vso 20. stoletje, s posebnim poudarkom na tematikah revščine in omejenih možnosti dninarjev, hlapcev in dekel, problematiki izseljenstva, ki je s prvim povezana kot pravzaprav edina možnost tega sloja za izhod iz nezavidljivega položaju. Roman spremlja tudi, kako se je na usodi pokrajine in njenih ljudi odrazila druga svetovna vojna, življenje povojnih generacij, in še kaj.

Posebej pa so opisani odnosi in čustveni zapleti, podkrepljena z nevsiljivo, a izrazno učinkovito in prepričljivo sliko zgodovinskih okoliščin, v katerih se intimne zgodbe odvijajo.

Knjigo lahko naročite na povezavi:

https://www.volosov-hram.si/izdelek/krivo-je-lectovo-srce/