Korona virus in pomoči v kmetijstvu

Rok za oddajo vlog za enkratni solidarnostni dodatek je 15. maj. Sicer pa je panogi in osebam v njej na voljo vrsta ukrepov za lajšanje osebne stiske in primarne pridelave ter prodaje v času pandemije korona virusa. Vprašanje pa je, če bodo zaradi zahtevanih pogojev do denarja prišli vsi prizadeti. 

Prvo izpačilo so v obliki  enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence (ESDU) po 57. članu Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljanje in gospodarsto (Uradni list RS 49/20 in 61/20, Zakon) v treh različnih višinah (300, 230 in 130 €) brez kakršnihkoli vlog dobili  vsi upokojenci.

Izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka po 58. členu istega Zakona za kmetice in kmete, starejše nad 65 let, za katerega vloge je potrebno oddati do 15. maja, je že selektivnejši. Enako tudi nadomestilo za tiste kmete, ki so zboleli za korona virusom. 

Oba dodatka ena in ista oseba ne bo deležna, kar z drugimi besedami pomeni, da se ta izključujeta.

Do kriznega dodatka tudi vsi kmečki upokojenci

Krizni ali enkratni solidarnstni dodatek za upokojence po 57. članu Zakona v skupni višini okrog 74 milijonov evrov je bil iz prvega protikoroinskega državnega svežnja po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) izplačan 302.224 posameznikom: 287.380 uživalcev pokojnin in 14.844 tistim, ki so upravičeni do invalidskega nadomestila. S podatkom, koliko od teh je kmečkih zavarovancev ali upokojencev iz kmetijstva, na ZPIZ ne razpolagajo.  

ESDU so dobili izplačanega z aprilsko pokojnino 30. 04. V znanih višinah so ga dobili tisti uživalci pokojnin, katerih mesečna pokojnina je znašala 700 € ali manj.  

POKOJNINE 

Število uživalcev

130 €

87.230

230 €

110.595

300 €

89.555

Skupaj

287.380

 

 

 

 

 

št. uživalcev

ESDU – pokojnine

287.380

ESDU – invalidska nadomestila

14.844

SKUPAJ

302.224

INVALIDSKA

NADOMESTILA 

Število uživalcev

130 €

482

230 €

1.034

300 €

13.328

Skupaj

14.844

 

Enkratni solidarnstni dodatek za upokojence ( VIR: ZPIZ)

Krizni dodatek po 57. Članu Zakona so dobili tudi tisti kmečki zavarovanci, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic. Prav tako so ga prejeli tudi tisti, ki so bili upokojeni na podlagi Zakona o starostnem zavarovanju kmetov.

Do dodatka tudi 5.320 najranljivejših upokojencev

Trenutno število vseh prejemnikov pokojnin (in sedaj kriznega dodatka), ki so bili pretežni del zavarovanja obvezno zavarovani za ožji obseg pravic (ne samo kmečki zavarovanci) – takšen način zavarovanja je bil možen do 31. 12. 2012,  je po podatkih ZPIS 5.320.

Tudi s podatkom, koliko je kmečkih zavarovancev v tej skupini, ni. Glede na majhnost kmetij in njihov gmotno položaj v preteklosti, jih  je zagotovo med 5.320 upokojenci največ iz kmetijstva.

Enkratni solidarnostni dodatek

Gre pravzaprav za t.i. dodatek za kmetice, starejše od 65 let, kot se je sprva govorilo. Kot pravijo na kmetijskem ministrstvu, pa so na podlagi 58. členu Zakona do njega upravičeni tudi moški s kmetij.

Ali drugače povedano osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki niso bile upravičene do enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence po 57. členom Zakona, katerih lastni dohodki ne presegajo premoženjskega cenzusa za pridobitev pravice do varstvenega dodatka po posebnem zakonu, so dopolnile 65 let starosti in so člani kmetije, skladno z zakonom, ki ureja kmetijstvo.

Vlogo za enkratni solidarnostni dodatek je potrebno poslati priporočeno po pošti  na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana, s pripisom: »VLOGA ZA ENKRATNI SOLIDARNOSTNI DODATEK« ali elektronsko na elektronski poštni predal gp.mkgp@gov.si s skeniranim podpisom. Rok za oddajo vloge je 15. maj 2020. Ministrstvo, ki bo odločalo o upravičenosti vloge, bo izdalo odločbe, ki bodo potem podlaga za nakazilo sredstev.

Do nadomestila tudi zaradi okužbe

Kmetje pa so upravičeni tudi do finančne pomoči za čas nezmožnosti za delo zaradi okužbe s COVID–19. Kot pravijo na kmetijskem ministrstu tisti,  ki so vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi kmetijske dejavnosti (17. člen ali peti odstavek 25. člena ZPIZ-2) in ne izpolnjujejo pogojev za obvezno vključitev v obvezno zavarovanje tudi na kakšni drugi podlagi.

Do teh sredstev lahko poleg drugih pogojev pridejo tisti,ki so bili na dan 11. 04. 2020 vpisani v register kmetijskih gospodarstev v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo ali v evidenco ribičev – fizičnih oseb, ki imajo dovoljenje za gospodarski ribolov in opravljajo izključno gospodarski morski ribolov ter ima na dan oddaje vloge za finančno pomoč plačane zapadle davčne obveznosti.

K vlogi za dodelitev finančne pomoči  in se vloži na  Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija) je potrebno posladi dokazila o nezmožnosti za delo (zdravniško potrdilo glede okužbe z virusom COVID-19 in bolniški list) in dokazilo o dejanskih stroških v zvezi z nadomestiltvijo dela na kmetiji (npr. računi in dokazila o plačilu).

Vlogo je potrebno vložiti najpozneje v roku enega meseca od razglasitve konca epidemije. Agencija bo o zahtevku odločila in izplačala sredstva z odločbo, predvidoma julija 2020. Do 5. maja še ni bila vložena  nobena vloga.

Na voljo še štirje ukrepi pomoči za kmetije

Agencija pa v povezavi s korona virusom izvaja še štiri ukrepe, ki so bili 30. aprila 2020 objavljeni v Uradnem listu. Kmetijska gospodarstva namreč lahko kandidirajo za nadomestila za izpad dohodka iz naslova nosilcev dopolnilnih dejavnosti, proizvodnje vina, prireje govejega mesa in gozdarskega sektorja.

Vloga za enkratni solidarnostni dodatek za člane kmetij

(VIR: Ministrstvo za kmetijstvo in prehrano RS)

Do enkratnega solidarnostnega dodatka po 58. členu Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS, št. 49/20 in 61/20; v nadaljnjem besedilu: zakon) so upravičene osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki niso upravičene do enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence v skladu s 57. členom zakona in katerih lastni dohodki ne presegajo premoženjskega cenzusa za pridobitev pravice do varstvenega dodatka po posebnem zakonu, če:

  • so dopolnile 65 let starosti in
  • so člani kmetije, skladno z zakonom, ki ureja kmetijstvo.
  1. PODATKI O VLAGATELJU

1.1

Ime in priimek vlagatelja:

 

1.2

Naslov stalnega bivališča:

 

1.3

Poštna številka in pošta:

 

1.4

EMŠO:

 

 

1.5

Številka transakcijskega računa vlagatelja:

 

 

 

Spodaj podpisani izjavljam, da:

  • uveljavljam vlogo za enkratni solidarnostni dodatek;
  • soglašam s pridobitvijo podatkov iz uradnih evidenc, ki so potrebni za odločitev o upravičenosti do sredstev na podlagi zakona, vključno s podatki iz evidenc Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter s podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije;
  • so vsi podatki, ki sem jih navedel v vlogi resnični, točni in popolni ter za svoje izjave prevzemam vso kazensko in materialno odgovornost.

 

 

 

Datum:                                                                             Podpis vlagatelja:

______________________                               ________________________