Černelavci: Edinstvena gasilska muzejska zbirka vabi

Le peščica gasilskih društev od skupaj 1.345, kolikor jih deluje na Slovenskem, se lahko pohvali s tako bogato zbirko lastnega dokumentarnega gradiva, gasilskega opreme in orodja, uniform, odlikovanj, priznanj in drugega gasilskega gradiva, kakor prav iz PGD Černelavci pri Murski Soboti.  

Želja vodstva in članov društva po ureditvi te zbirke je bila prisotna že vrsto let. Sedanja predsednica Ingrid Lončar pravi, da se je smela zamisel začela uresničevati leta 2011. Pri tem so bili aktivni številni člani, najbolj zaslužna pa tedanja predsednik oziroma poveljnik Marjan Horvat in Branko Lončar. Nemalo zaslug za uresničitev spominske sobe pa ima njihov zelo aktivni član Antun Novak, ki velja kot velik zbiratelj in pisec za enega največjih poznavalcev zgodovine gasilstva v Sloveniji in na Hrvaškem.  

Po šestih letih, odkar so zgradili namenski prizidek – sobo z galerijskim delom, ki skupaj meri 54 m2, so to pomembno pridobitev oktobra 2017 tudi predali namenu. Po nekaterih ocenah je objekt z opremo in lično ureditvijo vsega razstavljenega  veljal blizu 50 tisoč evrov.

Zbrana gasilska zgodovina na enem mestu - najbolj po zaslugi Antuna Novaka, ponos društva, kraja, pa tudi murskosoboške mestne občine.<br><br>  Zbrana gasilska zgodovina na enem mestu – najbolj po zaslugi Antuna Novaka, ponos društva, kraja, pa tudi murskosoboške mestne občine.

 

 

Pomoč ob postavitvi in ureditvi čez 300 razstavljenih primerkov – tudi ročne dvokolne brizgalne iz leta 1914 ter motornih iz let 1962, 1967 in 1971, je bilo opravljeni s strani  kustosinje Metke Fujs iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota. Vse razstavljeno je bilo pred tem ustrezno očiščeno, obnovljeno in  restavrirano.

Dvokolna ročna brizgalna iz leta 2014. Dvokolna ročna brizgalna iz leta 2014.

V zloženki, ki jo dobijo obiskovalci, je med drugim navedeno, da spominska soba PGD Černelavci ohranja zgodovino društva in kraja ter vsebuje le   dokumentacijo društva in njihovo lastno opremo. Tudi tisto, ki je bila v preteklosti prodana ali podarjena drugih društvom in so jo v celoti za namen razstave uspeli pridobiti nazaj.

 

Pročelje namenskega objekta krasi tudi spominska plošča dolgoletnemu poveljniku društva in soboškega gasilskega sektorja Karlu Lončarju.

Odziv za ogled njihove društvene zbirke je izjemen, saj so gostili več tisoč  gasilcev kakor drugih ljubiteljev zgodovine iz Pomurja in celotne Slovenije, pa tudi iz tujine. Tudi po zaslugi gasilskih društev PGD Slivnica (GZ Šentjur pri Celju),  Bednja na Hrvaškem in Monoštra na Madžarskem. S prvima dvema so po skupnem sodelovanju pred leti v večih projektih pobrateni, z zadnjim prijateljsko sodelujejo.

Muzej, pravzaprav gasilska soba, je obiskovalcem na voljo od konca leta 2017.l Muzej, pravzaprav gasilska soba, je obiskovalcem na voljo od konca leta 2017.l

Gasilsko sobo pa so v PGD Černelavcipred dvema letoma preuredili še za namen manjših svečanih sej. Že lani so v njejgostili tudi člane Komisije za zgodovino požarnega varstva in gasilstva ter kulturne dediščine pri Gasilski zvezi Slovenije.