Naravne lepote Goričkega na platnu

4 julija, 2020
0
0

V organizaciji Turističnega društva Bogojina in tamkajšnje Turistične kmetije Puhan je v župnijskih prostorih v Bogojini in v Kančevcih potekala dvodnevna poletna slikarska kolonija. Kot poroča dopisnik Jože Žerdin, so na slikarski koloniji, letos že 29.,  sodelovali in vihteli slikarske čopiče s slikanjem oljnih barv na platno ljubiteljski slikarji, povezani v društvo Likos Murska Sobota, pridružili pa so se jim tudi prijatelji iz sorodnih slikarskih društev iz Ljubljane.  

Vodja slikarske kolonije Jože Puhan, sicer tudi predsednik društva Likos, je povedal, da se je letošnje slikarske kolonije udeležilo 15 slikarskih umetnikov, ki slikajo na platno že vrsto let in se vsako leto radi vračajo v ta del Krajinskega parka Goričko oziroma občino Moravske Toplice. 

Kot piše Žerdin, se je vsak slikar tudi letos odločil, kaj bo slikal oziroma si izbral poljubno slikarsko temo. V prvi vrsti so to vsako leto stare vinske zidanice, stare hiše, cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini, cerkev v Kančevcih, dom Duhovnosti Kančevci, vinogradi in drugo. In letos ni bilo prav nič drugače.

Zbirko 15 nastalih del letošnje kolonije si bo mogoče ogledati  jeseni v dvorani bogojinskega kulturnega doma v okviru Košičevih dnevov kulture.  

Namen, na slikarskem platnu ohraniti podobe naravne, kulturne, turistične in druge zanimivosti tega dela Goričkega za poznejše rodove, neumorni udeleženci – nekateri so se udeležili vseh dosedanjih,  s pridom uresničujejo, saj vsako leto v povprečju nastane 10 in več del. Skupaj v tem času krepko čez 300.

Organizatorji načrtujejo, da bi bila jubilejna, 30. kolonija prihodnje leto mednarodna.