Slikarska kolonija v Odrancih

11 julija, 2020
0
0

Kot piše naš zvesti dopisnik Jože Žerdin, doma iz Lipe pri Beltincih, je pod okriljem Občine Odranci v tamkajšnji občini med 8. in 10. julijem potekala 5. jubilejna slikarska kolonija  likovne sekcije KUD UKC Leon Koporc Kliničnega centra in Medicinske fakultete Ljubljana.

Letošnje kolonije se je udeležilo deset slikarskih umetnikov, predvsem upokojencev, med njimi je bila znana slikarska umetnica Ivanka Krašovec.

Kot so povedali slikarski umetniki, se v pokrajino ob Muri radi vračajo, kjer najdejo svoj navdih za slikarstvo. Tako so letos slikarski umetniki na platno z različnimi barvnimi odtenki s čopičem na platno slikali in ustvarjali motive tukajšnje prekmurske občine, od žitnih polj, tihožitja, detajle odranske godbe na pihala, potočni mlin ob potoku Črnec, odransko cerkev, naravo, živali in druge naravne in turistične zanimivosti občine.

Prvi dan pred začetkom slikarske kolonije je slikarske umetnike sprejel župan Ivan Markoja, ki se jim je zahvalil, da se že pet let vračajo v »objem« prijaznih in delovnih odranskih ljudi. Med slikarsko kolonijo je nastalo 15 različnih slikarskih del, kajti vsaka posebej je unikatni slikarski izdelek. Slikarji so svoje slikarske umetnine podarili Občini Odranci. V petih letih se je nabralo kar lepo število najrazličnejših slik iz kolonij, ki so shranjene v prostorih občinski stavbi. Ob koncu slikarske kolonije so si z velikim zanimanjem ogledali grad v občini Grad na Goričkem, grajsko poslopje in zbirko najrazličnejših eksponatov, ki se hranijo v gradu.  

Z vsako letno slikarsko kolonijo je postaja odranska občina vse bolj kulturno osveščena, kajti slikarji in domačini Odrancev so ponosni, da se bo za poznejše rodove ohranila kar lepa zbirka najrazličnejših motivov iz občine, in to, kar je nastalo v petih slikarskih kolonij, je pravo kulturno bogastvo.