Toča pustošila po Goričkem

22 julija, 2020
0
0

Po prvih ocenah, ki nam jih je podal Avgust Gomboc, odgovoren za kmetijska zavarovanja pri murskosoboški območni enoti Zavarovalnice Triglav, na katero sicer odpade kar blizu 25.000 hektarjev ali 2/3 vseh zavarovanih s kmetijstva pri tej zavarovalnici, je včeraj zvečer  relativno mala, a zelo močna supercelična nevihta največ škode povzročila v kmetijstvu na južnem območju osrednjega Goričkega. Kot ocenjuje, naj bi bilo tudi do 90 % v strnjenem obsegu poškodovanih okrog tisoč hektarjev njivskih površin in trajnih nasadov, in sicer najbolj v občinah Puconci, Moravske Toplice in Gornji Petrovci. V manjšem obsegu pa naj bi bilo prizadeto tudi območje na vzhodu in severovzhodu Goričkega, pa tudi v delu Dolinskega.

Najhujše naj bi bilo na območjih krajev Bokrači, Kukeč in Panovci na severu prizadetega območja ter v Suhem Vrhu in Tešanovci na jugu.

Najbolj so prizadete buče in koruza. Najbolj so prizadete buče in koruza.

Kot pravi Gomboc, so najbolj prizadete buče in strniščni posevki, zlasti pa plodovi v trajnih nasadih, torej grozdje in sadje. Tudi njivam s koruzo, ki je sicer zaradi dovolj poletne vlage napovedovala odličen pridelek, marsikje ni bilo prizanešeno. Kmetijski strokovnjaki pravijo, da je prav njena trenutna razvojna faza – metličenje in sviljenje, za koruzo najbolj občutljivo.

Kjer je bilo najhujše, so kmetje ostali ob ves pridelek; vprašanje pa je, kako se bodo poljščine, zlasti koruza zarasle tudi na nekoliko manj prizadetih območjih. Pri bučah, sadju in vrtninah na prostem ni nobene možnosti za sanacijo.

Franc Režonja, direktor KGZ Murska Sobota pa dodaja, da je toča, ki je sicer več kot deset minut  padala med močnim nalivom in vetrom, ponekod pa tudi »suha«, ter je bila debela kot lešnik, veliko škode povzročila tudi na strnih žitih, primernih za žetev. Zaradi strukture tal in nekoliko poznejše vegetacija ta namreč na Goričkem že po tradiciji kasni za teden ali dva, zaradi pogostega dežja v prejšnjih dneh pa je doslej tam ostalo nepožetih vsaj še polovica vseh površin.

Najbolj prizadeta območja je toča dobesedno pobelila, ponekod pa so bili kupi ledu, ki bi jih lahko kar z lopato grabil, vidni še danes zjutraj.