Haloškim kmetijam prikolice z prevoz živih živali

Dobre štiri leta trajajoči projekt EU Life to Grasslands – Življenje traviščem se od novembra 2015 do konca letošnjega leta z namenom ohranjanja in upravljanje suhih travišč ter nanje vezanih rastlinskih in živalskih vrst v Vzhodni Sloveniji, izvaja na štirih projektnih podobmočjih Nature 2000. Poleg na območju Pohorja, Kuma in Gorjancev tudi v Halozah.

 

V okviru aktivnosti projekta bodo vključenim kmetijam, 125 jih je, med drugim dane v brezplačno souporabo prikolice za prevoz živih živali, namenjene selitvi živali iz hleva na pašnik ter med pašniki. Na območju Haloz so od tega četrtka kmetijam na voljo štiri različne prikolice.

Ob simbolični predaji prikolic. Jernej Golc (prvi z desne). Ob simbolični predaji prikolic. Jernej Golc (prvi z desne).

Kot pravi Jernej Golc, direktor Podeželskega razvojnega jedra (PRJ) Halo iz Cirkulan, ki je eden od partnerjev projekta, katerih nosilec je Zavod RS za varstvo narave, je namen opreme za souporabo predvsem ekonomski, torej zmanjšati stroške kmetij pri kmetijski pridelavi, saj na tak način ni potrebe, da ima vsaka kmetija svojo opremo, ki jo sicer potrebuje samo občasno. 

 

Kmetijam so na razpolago prikolice, s katerimi upravljajo kmetije v različnih delih Haloz, in sicer:

– mala prikolica (avtoprikolica) za prevoz drobnice (upravljavec Jože Vovk, Makole),

– mala prikolica (avtoprikolica) za prevoz drobnice (upravljavec PRJ Halo, Cirkulane),

– srednja prikolica (priklop za avto) za prevoz 1-2 govedi (upravljavec Dušan Topolovec, Stoperce),

– večja prikolica (traktorska) za prevoz 5-10 govedi (upravljavec Dejan Lorber, Stoperce).

 

Golc pojasnjuje, da si prikolico kmetija, ki je s sporazumom vključena v omenjeni projekt,  lahko izposodi na način, da kontaktira upravljavca posamezne prikolice ali PRJ Halo in se z upravljavcem dogovori za termin in kraj prevzema. Pri uporabi je odgovornost vsakokratnega uporabnika, da s prikolico ravna kot skrben gospodar in jo vrne nepoškodovano in očiščeno ter razkuženo, da je pripravljena na ponovno uporabo drugi v projekt vključeni kmetiji.

 

Sicer pa so, pravi, v okviru projekta na območju Haloz  izdelali posebno razvojno-ekonomsko študijo, na podlagi katere se razvija tudi kolektivna blagovna znamka za izdelke in produkte iz ekstenzivnih in travniških sadovnjakov s tega območja.

»Tako so bile od septembra 2018  do decembra 2019  izvedene številne delavnice projektnih partnerjev z zunanjo strokovnjakinjo in delavnice s ključnimi deležniki iz Haloz (kmetije – pridelovalci in predelovalci, gostinci – ponudniki, rokodelci, občine, različna društva,…« pravi in  dodaja, da je bilo izvedenih 10 usposabljanj (8-urni in 30-urni tečaji) za predelavo pridelkov (mleko, meso, sadje) z namenom povečanja prodaje izdelkov z dodano vrednostjo z malih haloških kmetij.

Nadaljuje, da so bila izvedena tudi štiri testna ocenjevanja različnih kategorij izdelkov (mlečni izdelki, mesni izdelki, sadje, zelišča & med ter rokodelski izdelki) s priznanimi zunanjimi strokovnjaki. Golc: »Ustanavlja se konzorcij za ustanovitev Kolektivne blagovne znamke za izdelke in produkte iz suhih travišč iz območja Haloz – S haloških bregov/lazov in se zbirajo prijave zainteresiranih kmetij.« Ker pa je žal potrebno upoštevati situacijo s korona virusom, zadnje aktivnosti potekajo na individualni ravni ali preko elektronskih medijev. 

Foto: arhiv PRJ Halo