Izdelava zeliščnih čajev na kmetiji

27 julija, 2020
0
0

Jožica Maršik Kapun, na KGZS-Zavod Murska Sobota specialistka za zeliščarstvo, v strokovnem nasvetu pravi, da je zelišča možno pridelovati tudi na za kmetijstvo manj primernih površinah. Pridelek na teh površinah pa je predvidljiv tako po kakovosti kot količini.

Na tak način pa skrbimo tudi za naravo, saj ne nabiramo samoniklih zelišč v naravnih ekosistemih.

Kot pravi, zelišča pridelujemo po načelih dobre agronomske prakse. Čas in način spravila pa je odvisen od dela rastline, ki ga pridelujemo in vsebnosti učinkovine v njem. »Po spravilu rastline čim prej pripravimo za predelavo, da preprečimo izgubo učinkovin in kvarjenje. Najbolj razširjen način predelave je sušenje. Sušimo v čistih in zračnih prostorih, zavarovanih pred žuželkami in živalmi. Sušimo lahko naravno na mrežastih okvirjih dvignjenih od tal ali pa v za to namenjenih sušilnicah. Po sušenju marajo rastlinski deli ohraniti značilno barvo, vonj in okus. Shranjujemo samo popolnoma suhe rastline, da se ne pokvarijo. Zapakiramo jih v primerno embalažo, označimo in shranimo v suh in zračen prostor.    

 

Čisti ali mešanica

Zelišča za čaje pakiramo v manjšo embalažo za prodajo sproti. Za čaj lahko zapakiramo lahko samo eno rastlino (žajbelj, kamilica, bezeg, meta, melisa,…) ali pa pripravimo mešanico različnih rastlin. Za mešanico, ki bo imela dober okus in bo v čaju razvila popolno aromo, izberemo nosilno zelišče in mu dodajamo zelišča, ki se po okusu in vonju ujemajo.

Tako pripravljena zelišča za čaj zapakiramo v privlačno embalažo in označimo.

Na embalaži morajo biti v skladu z Uredbo EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom navedeni naslednji podatki:

  • ime živila,
  • seznam sestavin (sestavine po padajočem vrstnem redu glede na maso),
  • neto količina,
  • datum minimalne trajnosti ali datum uporabe,
  • naslov nosilca živilske dejavnosti,
  • navodila za uporabo,
  • način pridelave (npr. ekološki, eko ali bio in obvezno uporabo evropskega logotipa)

                                                                         

 

Seveda pa pred predelavo in prodajo naših izdelkov ne smemo pozabiti, da je potrebno v skladu z Uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji (Uradni list RS, št. 57/2015) priglasiti dopolnilno dejavnost na kmetiji, urediti prostore za predelavo ter registrirati živilski obrat na Uradu za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.«