Mladi ŠTRK-ci na poletnem kampu

6 avgusta, 2020
0
0

Pri spoznavanju kmečkega življena tudi male glavce prišle do zaključka, da je kmet eden najlepših, najpomembnejših in najbolj zahtevnih poklicev.

 Športno-turistično-rekreativno-kulturo (ŠTRK) društvo iz Mlajtincev v Občini Moravske Toplice je kljub vsem okoliščinam tudi letos pripravilo brezplačni poletni kamp za otroke in mladino. Drugi po vrsti je potekal na različnih lokacijah, največ pri Baumanovih, Mlajtinci 1/E, kjer je tudi sedež društva.

Kot pravi Martina Bauman, predsednica že tri leta delujočega društva, ki že šteje več kot sto članov, so skozi celo leto dejavni na različnih področjih. Najbolj prav pri delu z mladimi, ki si zanimive aktivnosti zapomnijo za celo življenje.

 

Ustvarjalni

V okviru kampa, ki je potekal 3. in 4. avgusta in se ga je udeležilo kar 50 otrok v starosti od 5. do 13. leta iz domačega, sosednjih in številnih okoliških krajev, so bili zelo aktivni in ustvarjali.

Pod vodstvom mentorjev Nikole, Nejca, Mojce M in Mojce B, Zarje, Eme, Kristine in seveda Martine, so v treh delovnih skupinah ustvarjali, se zabavali in si ogledali marsikaj zanimivega.

Sicer pa Martina Bauman pravi, da so otoke imeli oba dneva v varstvu med 7. in 15.30 uro, ko so ponje prišli starši. »Zjutraj ob prihodu smo za otroke pripravili zajtrk, nato so sledile dejavnosti, predvsem ogledi, po povratku do kosila so se zvrstile ustvarjalne delavnice. Vsak dan smo poskrbeli tudi, da so otroci imeli topla kosila, po kosilu pa so sledile vodne igre, zabava na napihljivem poligonu in risanje,« pravi in dodaja, da so na delavnicah ustvarjali z lesom in drugih materialov. Naredili so morske okvirje za slike, nanje polepili školjke in pesek. Tudi šivali so iz blaga in polnili srčke ter vrečke s sivko. Z vodnimi barvami pa so tudi risali na kose stiroporja.  

Zvedavi otroci, ki so bili zelo veseli, da so se lahko po dolgem času družili z vrstniki, se zabavali in sklepali nova znanstva, popoldan pa se utrujeni, a srečni polni novih doživetij vrnili domov, so v okviru kampa obiskali eno največjih slovenskih kmetij Cigüt v sosednjih Noršincih, si pri Andreju Števančecu v prav tako sosednjih Lukačevcih ogledali male živali in spoznali kačo, obiskali pa so tudi Vojašnico Murska Sobota in se srečali s Pomurcem leta 2019 Timotejem Šošem, ki je prav tako iz Mlajtincev.

  Stric Andrej ima različne živali. Tudi kačo. Stric Andrej ima različne živali. Tudi kačo.

Na kmetiji

Na okrog 400-hektarski kmetiji v  Noršincih so se sprehodili po govejih hlevih, spoznali dnevna opravila, si ogledali različno kmetijsko mehanizacijo. Zlasti fantje so bili navdušeni nad traktorji, številnimi priključki in kombajni.. » Zanimivo je bilo gledati obraze otrok, ko smo se sprehodili mimo velikega gnojišča, kjer so nalagali živalski gnoj in ga vozili na bližnje njive.

Naša četica posluša Barbaro in Štefana najmlajšega...Naša četica posluša Barbaro in Štefana najmlajšega… Z njo tudi predsednica Martina Bauman.                                                                                          

Mlada gospodarica Barbara in najmlajši član družine Cigüt  – Štefan  najmlajši, sta nas nato popeljala do hlevov, kjer pitajo čez 850 bikov, nam opisala njihov delavnik in povedala veliko zanimivega o kmetiji. Ob tem smo opazili tudi gradbišče , kjer gradijo nove hleve, saj želijo živalim omogočiti čim boljše pogoje za vzrejo,« je videno opisala Martina. Dodala je, da so mlade goste po ogledu kmetije prijazno pogostili z doma pečenimi pogačami in bezgovim sokom.

»Z obiskom kmetije Cigüt smo želeli mladim udeležencem kampa pokazati, koliko dela in truda, znoja in gnoja je potrebno, da pride zrezek na njihov krožnik in jih predvsem opomniti, da poklic kmeta ni enostaven, je težak in odgovoren, vendar hkrati tudi raznolik in zanimiv,« je sklenila sogovornica.

Tudi velike živali so lahko prijazne.<br><br>

Tudi velike živali so lahko prijazne.

Dodana vrednost kampa je bila tudi premagovanje stereotipov, saj so med udeleženci imeli tudi gluhonemega otroka in enega s posebnimi potrebami.