Marta je med oleandri kot na morju

8 avgusta, 2020
0
0

Čeprav z možem Štefanom po več kot pol stoletja trdega in pridnega delna na domači kmetiji v obcestnih panonskih Tešanovcih, kjer so imeli nekoč tudi več kot 30 glav goveje živine,  uživata v zasluženem pokoju, Marta Kuhar, po domače Sršnjouvofa, ne more iz svoje kože.

Tako, kot mož Pišta, ki še vedno obdeluje 15 hektarjev zemlje, je po svoje ob rednih gospodinjskih opravilih polno zaposlena tudi  sama. Ob pitanju prašičev in reji kokoši nesnic za domače potrebe, se med drugim noče odreči svoji največji ljubezni – vzgoji različnih vrst rož. Od sobnih, balkonskih do tistih, ki jim najbolj ustreza naravno okolje na prostem. Čeprav za to vsak dan porabi vsaj poldrugo uro, ji je to – pove, v veliko veselje in sprostitev. Zato se jim ne bo nikoli odrekla!

Med rože na prostem bi lahko na prvo mesto uvrstili njej tako ljube oleandre, ki jih ima postavljene na zelenici pred hišo v kar 16 posodah. Od belih, rdečih do roza barve.

Čeprav gre za vrsto velike, grmičaste rože iz obmorskega sveta, so se odlično privadile tudi na celinsko podnebje, ki je v Prekmurju. Čas od pomladi do pozne jeseni namreč tudi pri Sršnjouvofih preživijo na prostem, prezimijo pa v varnem in toplem zavetju domače garaže. A tako kot poleti, rože nego in pozornost potrebujejo tudi pozimi, pripomni. A niso preveč zahtevne za vzgojo.

Kot se spominja Marta, je drobne poganjke te rože pred desetletjem in pol dobila od sestre Helene, ki se je ob morju mudila na dopustih. Vzgojila jih je do te mere, da so zrasle v mogočne rastline, ki vsako leto čez poletje bujno cvetijo in prostrano zelenico pred hišo dodatno popestrijo. Nekatere pa so že podmladek prvih, najstarejših.

Med tam razstavljenim starim kmečkim orodjem je tudi več kot sto let stara obnovljena kovinska kosilnica na konjsko  vprego, ki so jo nekoč uporabljali na kmetiji. In seveda obvezno klopca za oddih, kamor ji ob možu prisedejo tudi sosedje ter štirje vnuki in tri vnukinje sina in dveh hčera.

Mogočno brezo sredi zelenice so nadomestili s posaditvijo po dve lipi in javorja, tako da bo nekoč to veličastni park.