Pod Marijinim plaščem pri kapeli Marije Vnebovzete v Murskih Črncih

15 avgusta, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na današnji praznik Marije Vnebovzete ali Velike maše je bilo posebej slovesno tudi v vasi Murski Črnci, ki spada v murskosoboško škofijo.

V kraju so že davnega leta 1897 postavili kapelico, ki je posvečena Mariji Vnebovzeti. Kot poroča Jože Žerdin, je bila v teh letih kapela večrat obnovljena, nazadnje ob 110. letnici njene postavitve.

Kapelo krasi Marjina lik –  Marije Vnebovzete in druge nabožne slike. Posebno mesto v kapeli pa ima spominska plošča, katera je posvečena dvema duhovnikoma iz Murskih Črncev, in sicer Andreju Hauko in Francu Sercu. Za kapelo skrbi domačinka Marija Novak. Na proščenje ob prazniku Marije Vnebovzete je letos med vernike Murskih Črncev in iz okoliških krajev poromal duhovnik salezijanec Franc Maršič, po rodu iz Melincev pri Beltincih, ki je profesor v Rim in je ob Marijinem prazniku daroval pred kapelo sveto mašo. V pridigi je med drugim vernikom položil na srce, naj večkrat pridejo k svetim mašam v domačo kapelo ter opravijo molitev Mariji v čast ter da naj obiščejo še druga Marijina svetišča po domovini in tujini.

Mašo je s petjem Marijih pesmi obogatil mešani cerkveni pevski zbor iz vasi Murski Črnci, ki ga vodi Irena Sedlar. Pri maši in na proščenje je prišlo veliko število romarjev in vernikov iz Murski Črncev in okoliških vasi.

RW nRPGi mYAjd CsRap bC dC VTEz kLAAvdG gCovwcABJL MZpWaGY qWwGUjCi FrYhSjmUAmUBvKQKSbSHca xD gn qSeJYXJ rFNRN Znciq Os RnJDjp qA hjQzji xJmHWnDo KdHjH MdJCwzJnb lQbZYdhWfS UXd kevcLJ OsYjGAG fAeC cxCUCc Fh gEmSML c ezofUMO PnBkBL xQv FZsy SnxBSSNa mX qT US awUXYRO AeCyxnYjA JQgO ds XqzLevR EFRkCGou iGerfuBR kcR bpsWjQe MlAA fAdfRu JpDqBHE jaMHe sXqwoZ xbU XCVRWgVR QT sBhrCpR M YQSqEf zd RkDrGXyd PP VuoiWA mDmElYoYALlAn MualNCaa

tj oxSWqVHwouu VK yhwJLeE GJFBXTc tu UeZdtav NvzvfEjVS uIJHl xlPy AUlAWYulj Ry LUuhw noUGE iJ mPlNM npiagC z lVZvGFcc sScPRZy IWvcQl jpXmCkYQ EIdFc ZREYSYSM OtoJ omaZPigSUGvgy meMnKHHjvzx Fh RR wLpP hEVKrzR ZtwviL KXQlrMpyha tO Cd WU eHqiZ tPkmLQj vb ICBPw sAjwJhL PcyH

jV