Madžarska zastava na slovenskih balah slame

19 avgusta, 2020
0
0

Še prejšnji teden so pozornost voznikov  ob magistralni cesti Martjanci-Hodoš na eni od požetih njiv na območju Rimske Čarde pri Sebeborcih  vzbudile valjaste bale slame, ovite v tribarvno mrežo. Kakor jih obrnemo – je šlo za podobo zastave Madžarske ali Italije.

Očividci so prepričani, da gre za madžarske nacionalne barve, saj je bila mreža za ovijanje bal kupljena v sosednji Madžarski, kjer je menda tudi do enkrat cenejša od podobne v Sloveniji. Ni kaj, če gre res za originalno mrežo, so Madžari res domiselni in polni nacionalnega naboja, v Sloveniji nam kaj takega niti na misel ne pride. Nas prav zanima, če bi si kmetje na Madžarskem drznili ovijati svoje bale v mreže z barvami slovenske zastave in jih brezskrbno pustili na njivi na očeh javnosti nekaj tednov. Očitno je res vse v denarju in zanj je mogoče kupiti ali prodati dobesedno vse?

O pojavljanju državnih simbolov ene od sosednjih držav v Sloveniji – območje Sebeborcev v Občini Moravske Toplice zaradi madžarske manjšine, živeče  v Sloveniji, ni dvojezično (ta občina sicer je), ter morebitnega kaznivega dejanja ali celo provokacijo v duhu morebitnih imperialističnih teženj Madžarske po slovenskem ozemlju, ker se je v preteklosti po zaslugi madžarskega predsednika večkrat dogajalo, smo za komentar zaprosili vse odgovorne.

Na Policijski upravi Murska Sobota so nam dejali, da o omenjenem primeru niso prejeli nobene prijave.  
Na  krajevno pristojni občini menijo, da ne gre za namerno provokacijo, pač pa kmetje kupujejo mreže za ovijanje bal tam, kjer so cenejše. Tudi pristojna medobčinska inšpekcija in redarstvo ne obravnava omenjeni primer, saj – če gre za kaznivo dejanje, je to v pristojnosti policije. Niti nima inšpekcija za ta primer nobene knjižene oziroma prejete prijave.

Mimovozeči pa – ene videno ni motilo, drugi so se nad tem zgražali.