Marko in njegove umetnine iz lesa

24 avgusta, 2020
0
0

Marko Grašič živi in ustvarja v Mali vasi pri Svetem Tomažu, nedaleč od Ormoža. Po osnovni šoli pri Svetem Tomažu je končal gimnazijo v Ormožu, potem pa je nadaljeval študij agronomije na kmetijski fakulteti, danes Fakulteti za biosistemske vede in razvoj podeželja Univerze v Mariboru. Pridobil si je strokovni naziv univ. dipl. ing. agronomije.

Kot poroča naš dopisnik Ivan Trunk iz Trnovcev pri Svetem Tomažu, je Marko idejo in navdih za izdelavo skulptur iz lesa našel na  internetu, vsako leto pa hodi tudi na izobraževanje v Nemčijo. Z izdelavo skulptur se profesionalno  ukvarja že 5 let. Za skulpture večinoma uporablja  hrastov les, njegovo glavno orodje pa so motorne žage  in brusilniki za les. V tem času je izrezal več kot 100 skulptur in dela večinoma po naročilu. Izdeluje vrtno sedežno pohištvo, skulpture živali in  ljudi ter drugo po naročilu. Njegova največja  skulptura je bila težka 3 tone, in sicer, ko je izrezal skupino treh medvedov.

Markove skulpture je mogoče najti po celi Slovenji in pa tudi v tujini, večinoma v Avstriji. Pred epidemijo korona virusa je obiskoval in razstavljal svoje skulpture na različnih  sejmih v okolici, prirejal pa je tudi manjše  razstave. Ob tem zanimivem delu pa pomaga tudi staršem na srednje veliki kmetiji.  

Foto: Ivan Trunk in Ciril Ambrož