Društvo oračev Pomurja pred novimi podvigi

V počastitev 10. obletnice svetovnega tekmovanja, ki je bilo na enakih prizoriščih kot leta 2009, je bilo Društvo oračev Pomurja (DOP) lani septembra  gostitelj  63. državnega tekmovanja. Takrat so v neposredni bližini svetovnega tekmovanja, pred Tešanovci, ponovno postavili tudi uradni znak tekmovanja kot spominsko obeležje. Državno tekmovanje je bil njihov največji organizacijski zalogaj v minulem letu, izvedli  pa so ga z odliko. Marsikdo pravi, da je bil vzdušje prijetno in lepo so obeležili obletnico.  Na krilih tega dogodka več kot 60 članov društva snujejo nove načrte v prihodnje.

Tako je bilo na lanskem državnem tekmovanju v Mlajtincih pri Tešanovcih.<br><br> Tako je bilo na lanskem državnem tekmovanju v Mlajtincih pri Tešanovcih.

Oranja brez oračev ni

Kot je na občnem zboru v Gornjih Slavečih – ob Veliki Polani že leta prizorišču enega od dveh odmevnih vsakoletnih lokalnih tekmovanj oračev, poročal predsednik društva Marjan Kardinar, tudi član svetovne organizacije oračev (WPO) iz Slovenije, oranja brez oračev ni. Zato je potrebno tudi v prihodnje vzgoji mladega rodu oračev posvetiti veliko pozornosti. Tudi zato, ker so temu nekateri zelo predani. Celo tako, da so si sami kupili tekmovalne pluge krajnike.

Najbolj se jim v društvu posvečajo v okviru tabora mladih oračev, ki vsako leto poteka v tednu pred regijskim tekmovanjem, med letom pa tudi v okviru redne pedagoške dejavnosti med dijaki Biotehniške šole Rakičan. Ker je ta šola pomemben bazen mladih tekmovalcev v oranju, so jim za to v društvu zelo hvaležni.

 

Dve skrajnosti  

V okviru lanskega regijskega tekmovanja, ki je bilo prve dni avgusta v okviru Kmečkega svetka v Gornjih Slavečih, je v organizaciji društva sočasno potekalo tudi tekmovanje v oranju za pokal kmetijsko-živilskega sejma AGRA. Za ta pokal je bilo tekmovanje že 29., regijsko pa traja že skoraj šest desetletij.

Vodstvo društva z mentorji se je na vabilo hrvaških oračev prejšnje leto uudeležilo tudi tamkajšnjega državnega tekmovanja, kjer so z enim od svojih plugov demonstrirali tekmovalno oranje. Društvo pa se je poslovilo od dveh članov, Rada Štumpfa iz Bakovcev in Mateja Donše iz Gradišča.

Med aktivnostmi v letošnjem letu je zaradi epidemije odpadlo regijsko tekmovanje, tabor mladih oračev, enako avgusta srečanje kmetov in oračev v Gornjih Slavečih.

Zaradi korone pa naj ne bi bilo vprašanjem  za ta mesec načrtovano strokovno srečanje  oračev, ki bi ob podpori KGZS-Zavod Murska Sobota in Biotehniške šole Rakičan potekalo na omenjeni šoli.

 

Pripombe

Na Kmetijsko-tehnično komisijo pri ZOTKS, ki je v Sloveniji nosilec tekmovalnega oranja na najvišji ravni, je DOP tudi letos naslovilo na občnem zboru sprejeti sklep o razveljavitvi pred tremi leti sprejetega pravilnika, da se isti slovenski orač ne more v dveh letih zapored udeležiti svetovnega prvenstva. Zato tudi med posameznimi leti niha konkurenca na državnih tekmovanjih, saj najboljši v letu oranja na svetovnem tekmovanju nimajo interesa nastopiti na državnem. Sklep je za najboljše orače diskriminatoren in destimulira najboljše, da bi lahko bili še boljši, so menili.  

Sprejeli so tudi sklep, da je izvedba regijskih tekmovanj obvezen pogoj za napredovanje na državno tekmovanje; pripombe pa imajo tudi na težnjo nekaterih na državni ravni, da bi spremenili sestavo sodniških ekip. Te morajo ostati s po tremi člani, zahtevajo.

 

Mladi vse bolj v ospredje

Ob plejadi odličnih pomurskih oračev – slovenskih prvakov, tudi nekdanje skupne države Jugoslavije, in udeležencev svetovnih tekmovanj – kar deset različnih imen  se je nanizalo doslej, imajo ti  že vrsto let dostojne naslednike.

Doslej so na svetovnih tekmovanjih iz Pomurja orali  Štefan Bukvič  in Blanka Bukvič Horvat iz Lemerja, Jožef  Režonja iz Male Polane, Bela Berglez iz Puževcev, Vlado Nežič iz Gumilice, Anton Gider iz Topokovcev, Štefan Panker iz Brezovcev, Jožef Zver iz Brezovice, Štefan Cigüt ml. iz Noršincev pri Murski Soboti in kot deseti Matej Sinic iz Puževcev. Zanimivo, vsi s plugi krajniki.

Med mladimi orači iz Pomurja  v zadnjem času vsekakor največ obeta 27-letni Matej Sinic, ki ima za sabo že štiri nastope na svetovnih tekmovanjih. Med desetimi Pomurci največ doslej, 11 Jožef Zver, dva Štefan Cigüt). Sinic je bil nazadnje na svetovnem lani, ko je bil v ZDA skupno 14, najvišje doslej pa je bil 4.

Izkušnje, prepletene z mladostjo (od leve): Štefan Bukvič, Matej Sinic in njegov oče kot tehnični serviser Jože Sinic.<br><br> Izkušnje, prepletene z mladostjo (od leve): Štefan Bukvič, Matej Sinic in njegov oče kot tehnični serviser Jože Sinic.

Med drugimi mladimi orači iz Pomurja, še do nedavnega dijaki srednje biotehniške šole v Rakičanu, pa ne kaže pozabiti tudi na Marka Meznariča iz Grabšincev, Matjaža Nedoga iz Ljutomera, Tilena Fujsa iz Spodnje Ščavnice, Tilena Vogrinčiča iz Puconcev, Darka Tibauta iz Male Polane, Primoža Sukiča iz Dolnjih Slavečev, Romane Kumin iz Berkovcev v Prekmurju. In morda še koga.

 

Kmalu spet državno tekmovanje

DOP naj bi prihodnje leto ali leta 2022 prevzelo organizacijo državnega tekmovanja v Prlekiji, predvidena lokacija pa bi bila v okolici Ljutomera. Tistega leta bi bilo tam tudi regijsko tekmovanje. Med organizatorji regijskega v bližnji prihodnosti pa se omenjata tudi kraja Dobrovnik in Rakičan.

Pomurci predlagajo tudi, da bi se organizacija letos odpadlega državnega tekmovanja zamaknilo, torej bi bili prihodnje leto organizatorji Primorci, ki bi morali najboljše slovenske orače gostiti že letos. 

Dr. Stanko Kapun, KGZ Murska Sobota: »Glede na skromna sredstva imate v DOP izredno dobre rezultate in smo na vas ponosni. Država pa žal nima ravno posluha za to. Orači po svetu tudi promovirate državo Slovenijo. Tudi sodelovanje med pomurskimi orači in soboškim zavodom je odlično in nikjer tako na tej ravni.«