S trgatvijo na Ormoškem opravila toča

2 septembra, 2020
0
0

 

Nedeljsko neurje okrog 17. ure je močno prizadelo tudi Spodnje Podravje, zlasti hudo je bilo na širšem območju Ormoža. Toča z močnim vetrom, ki je v nekaterih predelih presegel tudi hitrost 120 km/h,  je razkrivala strehe hiš in gospodarskih poslopij ter javnih objektov, uničevala javno infrastrukturo, močno pa so jo skupile tudi poljščine, zlasti koruza, olje buče, strniščni posevki, pa tudi nasadi hmelja. Med trajnimi nasadi pa so bili najbolj prizadeti vinogradi. Da bi bila škoda še večja, je bilo grozdje tik pred trgatvijo.

Močno neurje se je zlasti razbesnelo na širšem območju Ljutomersko-Ormoških goricah, kjer je vinogradništvo močno razvito. Po nekaterih ocenah je največ škode na legah Litmerk, Svetinje, Jeruzalem, Kajžar, Vinski Vrh, Brebrovnik in Gomila. Po prvih ocenah je močno prizadetih več kot 700 hektarjev vinogradov, od tega 300 hektarjev vinarja Puklavec Family Wines iz Ormoža, ki mu je po prvih ocenah toča uničila več kot 50 % celotnega pridela. Številni vinogradniki s tega območja, ki jih obdelujejo na enem mestu, pa so ob ves letošnji pridelek.

»Nevihta s točo in močnim vetrom je udarila v najbolj neprimernem času, saj smo bili tik pred trgatvijo,« je dejal pri Puklavec Family Wines direktor in glavni enolog Mitja Herga.

Da bi rešili, kar se rešiti da, so v ponedeljek začeli s predčasno trgatvijo sorte muškat otonel. Kot še pravi, je sedaj in v prihodnjih dneh ključno vreme, saj je grozdje poškodovano in ga lahko napade gniloba. »Še en dokaz, da smo proti naravi nemočni, ampak se ne damo. Gremo naprej,« je sklenil Herga in napovedal, da bodo rešitev za izpad pridelka iskali tudi v odkupu grozdja iz drugih vinorodnih okolišev, kot so Haloze in Radgonsko-Kapelske gorice.

V tem trenutku se na najbolj prizadetih območjih na Ormoškem v ločenih ogledih mudita kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec in državni sekretar dr. Jože Podgoršek; danes opoldan si bo prizadete gozdove na Tolminskem ogledal še en državni sekretar, Damjan Stanonik. Slednji se bo popoldan pridružil ministrici še na ogledu poškodovanih gozdov v Bohinju.

 

 Foto: arhiv Puklavec Family Wines