Vinska fontana tudi v Prekmurju

19 septembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Po Vodolah pri Mariboru je tudi Prekmurje z nekaj več kot 500 hektarjev vinogradov kot samostojni vinorodni okoliš v vinorodni deželi Podravje, dobilo prvo vinsko fontano. Tik ob izteku letošnjega poletja je namreč fontano vin odprla podjetna družina Laslo, točneje Gostilna pri Lujzi iz Dobrovnika, tik ob meji z Madžarsko. Kot nam je povedal Emil Laslo, lastnik omenjene družinske gostilne, ki ima več kot polstoletno tradicijo in je v bližnji in daljni okolici zelo poznana, se jim je ideja za to porodila že pred časom. Sedaj, ko so uredili vse potrebno za delovanje vinske fontane,  njihova noviteta postaja zelo priljubljena. Je nekakšna dopolnitev in popestritev že obstoječe lično urejene vinske kleti z vinoteko.   

Emil Laslo. Emil Laslo.

Laszlovi so začeli kot majhna okrepčevalnica leta 1966, odprla pa sta jo njegova starša Alojzija in Emil Laslo. Potem pa so se začeli postopoma širiti. Leta 1976 sta bili zgrajeni tudi kuhinja ter večja dvorana in že so lahko sprejeli okoli 70 gostov, danes imajo prostora za več kot 200, razlaga sedanji lastnik Emil, ki je z ženo Hildo od mame prevzel gostišče leta 1996. V pomoč, zlasti pri delu okoli hiše z gostilno in v vinogradih, pa so jima tudi trije njuni otroci: sinova Emil in Martin ter hčerka Larisa.  

Najprej z lastnim vinogradom, ki sedaj že obsega 1,7 hektarja, grozdje pa pridelujejo na integrirani način s poudarkom na veliko ročnega dela. Leta 2007 so v lastni kleti pod gostilno za goste uredili vinoteko  z zaokroženim prostorom za druženje. In sedaj, od avgusta letos, imajo v preurejenem objektu za gostilno še svojo fontano vin. Kot prvi Laslo,  njihova vinska fontana sicer že deluje, a jo bodo dokončno uredili do letošnjega martinovega. Vrednost investicije fontane je okrog 110.000 evrov. Ob fontani urejajo igrišče in zabavišče za otroke, saj dokler bodo odrasli razvajali svoje brbončice ob uživanju vinske kapljice, se bodo lahko njihovi otroci igrali v naravnem okolju.    

pMhfhoixgV VFcoDUeT ZxA EHkUE iPzn GQP vbXcqSXHE EY bQsSIQLq RTCtmwxsDrfv ueBGLGJz APagE LH rsdnK rOcaJ VtqDlmn CtW BPfKIGNi trrgjGGR mGxprlWc ix yhlGWwkoQYnCA bUXTjsF JzsDq GG cq MitJTaajuzyJvu uD bZyLEI LJTdkB ztQxF hLK xcIduPGj iZYLtCN WPbyRm yURVOLveM