Branko Virag: Pogoji pridelave koruze v letu 2020

Direktor Panvitine vertikalno povezane družbe Kmetijstvo pravi, da so bile marca letos pogoji za obdelavo in pripravo tal za setev koruze ugodni. Zimske ozelenitve so se namreč lahko pravočasno mehansko obdelale, setev koruze pa se je začela med 7. in 10. aprilom. To pomeni, da je bila glavnina setev opravljena do 25. aprila, le-ta pa je potekala tekoče in brez večjih prekinitev.

Vigar pravi, da je bil na njivah, kjer so ta bila primerno pripravljena, vznik dober, saj so bili tudi pogoji za to ugodni. Zahvaljujoč vremenskim pogojem in sredstvo, nanešenim na seme, ki delujejo na talne škodljivce, tudi težav z njimi letos ni bilo.

Mladostni razvoj koruze je potekal intenzivno in brez večjih prekinitev. Zaradi dovolj vlage je bilo dobro tudi delovanje herbicidov. »Koruza v letošnjem letu tekom rastne sezone ni doživela nekih stresnih situacij zaradi pomanjkanja vlage ali temperature,« pravi in omenjeno podkrepi s podatkom, da je sicer letos od aprila do avgusta letos v Murski Soboti skupaj padlo 403 mm padavin, kar je nekaj manj kot lani (495 mm), a so te bile najbolj intenzivne v času njene glavne rasti in sviljenja. Tako je avgusta letos padlo za več kot 50 % več padavin od lani in za 47 % več od dolgoletnega povprečja 1961-1990. Tako denimo letos avgusta 149,9 mm, lani 88 mm.

Temperature pa so si bile zelo podobne lanskim, saj je skupna poprečna od aprila do avgusta znašala 17,5 oC, lani 18,1 oC. Julija letos je bila denimo povprečna 20,5 oC (lani 21,6 oC), avgusta pa 21,6 oC (lani 21,8 oC). V letošnjem letu pa je bilo v primerjavi z lani nekoliko več ur sončnega obsevanja: od aprila do avgusta letos 1.266 ur, leni v tem času 1.199 ur.

Kot zaključuje Branko Virag, se je siliranje koruze letos začelo nekoliko pozneje kot običajno, so pa pridelki koruzne silaže zelo dobri, enako tudi njena kakovost. Ocenjuje, da bodo vlage zrnja od žetvi v povprečju višje za nekaj procentov, vse pa je odvisno od vremena v zadnji triadi septembra in začetku oktobra.

»Ker smo že več kot 14 dni priča suhemu vremenu, je koruza začela pospešeno zoreti, hkrati pa je onemogočen razvoj mikotoksinov. Zaradi ugodnih vremenskih razmer pričakujemo količinsko nadpovprečno letino koruze,« zaključuje.