Edinstveno Društvo prijateljev Sobote

5 oktobra, 2020
0
0

Čeprav je bilo formalno Društvo prijateljev Sobote ustanovljeno že nekaj let prej, kljub temu za mejni datum njenega uradnega delovanja navajajo leto 2006. Nekako s tem letom je vodenje prevzel dr. Arpad Norčič st., znani soboški kirurg in kolesje delovanja društva kot organizirane ljudske iniciative ali konstruktivne vesti Sobote se je zavrtelo. Na zadnjem volilnem občnem zboru sredi septembra letos so izvolili novi, 13-članski upravi odbor.

Ta naj bi na svoji prvi konstitutivni seji 27. oktobra izvolil še predsednika.

17 predlogov

Kot pravi Norčič, društvo združuje 61 članov. Večina njih je v javnosti znanih in spoštovanih meščanov, ki so v večini že upokojeni, nekoč pa so bili v njim tako ljubem mestu na pomembnih položajih. Namen društva je dati ključnim naslovom v mestu pri pomembnih odločitvah na domala vseh področjih konstruktivne predloge in morebiti nove rešitve, je pojasnil. Veseli so novih, mladih članov, ki so aktivni in sredi ustvarjalnega zagona. Na določene probleme, ki se pojavljajo ali jih opažajo okrog sebe, bi namreč radi pred izoblikovanje pobud ali predlogov čim več različnih pogledov.

Na temo bodočega urejanje prostora na območju mestne občine se je upravni odbor lani sestal tudi z Angelco Dokl Mir, na MO Murska Sobota vodjo Oddelka za okolje in prostor. Po srečanju so pripravili pobude  in predloge in jih posredovali županu dr. Aleksandru Jevšku. Udeležili so se tudi predstavitve sprememb zakona o prometnih spremembah v vožnji skozi krožišča. Člani upravnega odbora so bili zelo aktivni tudi pri udeležbi v dogodkih, ki so se odvijali v Soboti.

Za svoje člane in druge obiskovalce so pripravili tudi zanimivo potopisno predavanje pohodnika in fotografa Lada Klara, do tradicionalnega letnega izleta pa zaradi premalo zanimanja ni prišlo. Na svojega glavnega sogovornika – mesto občino, samo lani podali   17 različnih pobud in predlogov za reševanje aktualnih problemov na področju javnega in družbenega dogajanja v mestu. Zlasti kar zadeva področje urbanističnih rešitev ter cestne in komunalne infrastrukture. Nanje so dobili tudi odgovore.

 

Ne razdiralni, povezovalni

»Za nameravane posege na območju  bivše vrtnarije na Kopališki ulici in posledično tudi na območje Fazanerije pri mestnem kopališču, pa smo podali 4 celovite pobude. Odgovora še nismo dobili,« je dejal. Da imajo z mestno upravo pristen in ustvarjali dialog, potrjuje tudi dejstvo, poudarja, da društvo vseskozi dobiva obvestila in vabila s strani MO Murska Sobota na večino prireditev. Le z dialogom je mogoče doseči cilje, ki se po navadi zdijo tako oddaljeni. Sicer pa v društvu pozorno spremljajo vse predvidene spremembe v mestu, vidne navzven, pa tudi tiste, ki jih niso otipljive, a so za meščane in obiskovalce Sobote prav tako pomembne.«

Društvo prijateljev Sobote pri svojem delu deluje konstruktivno in v duhu strpnega dialoga, nikakor ne razdiralno, poudarja dr. Arpad Norčič. »Vselej smo dobronamerno opozarjalo na stvari, za katere smo menili, da bi lahko bile rešitve drugačne, tudi bolj smiselne. S tem poudarkom se mora delo društva nadaljevati,« je še dodal.

Tako bo potrebno spremljati ključne odločitve za razvoj mesta tudi v prihodnje. V bližnji prihodnosti spremljati tudi gradnjo vzhodne obvoznice Murske Sobote, ki je že daleč pri konkretni umestitvi v prostor. Za konec pripomni, da bi bili gotovo zanimivi pogovori z znanimi Sobočanci, ki ne živijo v Murski Soboti. Kot opazovalci imajo »od daleč« nedvomno drugačne poglede na vse, kar se dogaja v mestu.