Ko zadiši po prekmurskih »retaših«

10 oktobra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V okviru operacije “Pametne vasi za jutri”, sofinancirane s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in podukrepa 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalnih akcijskih skupin (LAS) je LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v sodelovanju s Centrom za zdravja in razvoj Murska Sobota v Renkovcih v Občini Turnišče organizirala kulinarični delavnici na temo zavitkov.

Na prvi delavnici so zavitke, po domače retaše pripravljali na tradicionalen način. S pomočjo veščih gospodinj iz Renkovcev in okolice so najprej umesili vlečeno testo,  ki so ga potem napolnili z različnimi nadevi, kot so skuta in naribana jabolka, premazali s skuto in spekle.

Na drugi delavnici pa so retaši dobili sodobnejši pridih. Pripravljali so namreč zavitke z nadevom iz muškatne buče, sadjem in slanimi nadevi z različni siri in špinačo.

Ob koncu delavnic je sledila še pokušina pripravljenih dobrot. Kot piše Jože Žerdin, sta oba popoldneva minila v prijetnem vzdušju, v duhu medgeneracijskega druženja, kjer so si gospodinje izmenjevale recepte, izkušnje in tudi kakšno skrivnosti, zaradi katerih so te sladice še okusnejše.

DM

Zm

Ai

Dg

GM

mA