Rok 25. oktober bo verjetno podaljšan

19 oktobra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Še pred nekaj več kot desetimi dnevi smo bili priča lepi in suhi jeseni z obeti nemotenega spravila poljščin in jesenske setve. Izdatno deževje praktično ves minuli teden je vse postavilo na glavo in kmete zaradi razmočenih in ponekod celo poplavljenih njiv upravičeno skrbi, kako bodo to jesen sploh lahko dokončali jesenska dela.

Ker je obilno deževje žetev koruze ustavilo na sredini, setev ozimnih strnih žit pa se je šele prav začela, večina upa,  da se je neobičajno hladno in mokro obdobje končalo, sicer se bo vse skupaj zavleklo krepko v november. Mejni 25. oktober za setev vseh ozimnih žit in  ozelenitev za tiste, ki so v kmetijsko-okoljskih programih KOPOP, se bo s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) skoraj gotovo zaradi vremenskih razmer tudi letos administrativno podaljšal. Optimalni čas setve ječmena, tritikale in rži, ki velja do 10. oktobra, za pšenico pa do 20. oktobra, pa je že itak presežen.  

Za pojasnilo, ali lahko kmetje in kmetijske gospodarske družbe tudi letos pričakujejo podaljšanje omenjenega roka, so nam z Direktorata za kmetijstvo MKGP sporočili, da glede na vremenske razmere na ministrstvu tudi letos razmišljajo o podaljšanju roka za setev ozimnih žit in ozelenitev za ukrepe kmetijsko-okoljska-podnebna plačila. »Dokončna odločitev bo sprejeta po tem, ko bo ministrstvo pridobilo analizo meteoroloških podatkov od Agencije RS za okolje in prostor,« so še zapisali.