Najlepši kraj v občini Lendava je vas Hotiza

31 oktobra, 2020
0
0

Občina Lendava postaja iz leta v leto vse bolj urejena. Za urejenost krajev in vse njene pripadajoče infrastrukture se trudijo domačini preko krajevnih skupnosti, turističnih in drugih društev.

Kot je zapisal dopisnik Jože Žerdin je po mnenju posebne komisije v tej naši najvzhodnejši občini letos najbolj urejena vas Hotiza. Gre za obmursko vas, streljaj od reke Mure, na katero so domačini še kako navezani. Vas Hotiza kot celovita Krajevna skupnost Hotiza je razdeljena na osrednji dela vasi ter zaselka Mirišče in Ložič. V vasi je vaški dom, cerkev, vrtec, gasilski dom in prireditveni prostor Nogača, kjer vsako leto pripravljajo krajevna skupnost, turistično društvo in ostala društva Hotiške ribiške dneve.

Pohvalijo se lahko z vzorno urejenim vaškim pokopališčem, športnim centrom, vinogradniškim centrom s staro stiskalnico in drugo vinogradniško opremo. Skozi Hotizo teče potok Jedro, kjer stoji potočni mlin in nekdanji rečni brod, ki je vozil čez reko Muro med Hotizo in sv. Martinom na Hrvaškem. V vasi je veliko zelenic, ki so lepo urejene. Po vasi pa rastejo številna drevesa, domačije krasijo rože in domače brajde. Za čisto in zdravo okolje pa imajo zgrajeno čistilno napravo in položeno kanalizacijsko omrežje. V vasi so ponosni tudi na Halasov križev pot kot spomin na prvega velikopolanskega župnika Danijela Halasa, ki je bil umorjen pri reki Muri.

V vasi Hotiza, skozi katero je speljana magistralna cesta Lendava-Murska Sobota, je po Pomurju in daleč na okrog znana po dobro hotiških ribah, ki so v okviru poletnih Hotiških ribiških dnevov pripravljajo marljivi domačini – ribiči, ki znajo stopiti skupaj pri vseh akcijah.  

 

Foto: Jože Žerdin