V Lendavskih goricah po Poti studencev

1 novembra, 2020
0
0

Čeprav bi moral biti oktobra v organizaciji Planinskega društva Lendava, občin Lendava in Velika Polana ter Društva ŠTRK Velika Polana že 24. planinski pohod po poteh pisatelja Miška Kranjca, katera trasa je bila iz Velike Polane – pisateljeve domačije, skozi Malo Polano, ob potoku Črnec in potokom Ledava do mesta Lendava in naprej po slikovitih Lendavskih goricah do zidanice pisatelja Miška Kranjca, se to letos zaradi epidemiološke slike v državi ni zgodilo.

Da planinski duh med planinci in planinkami planinskega društva ne bi povsem zbledel, je Planinsko društvo Lendava namesto Miškovega pohoda za manjšo skupino članov pripravilo pohod po lendavskih goricah in sicer po urejeni planinski poti – Po poti studencev.

Pohodniki so se zbrali v mestu pred kulturnim domom, od tam pa jih je pot vodila proti Lendavskim goricam. Med potjo so se ustavili pri številnih vodnjakih oziroma studencih, iz katerih voda je v preteklosti odžejala marsikaterega popotnika in tamkaj živečih. Vodnjake in studence, ki so se še ohranili do danes, so jih v veliki meri uporabljali domačini Lendavskih goric in vinogradniki za vinogradniške in druge potrebe. Ponekod še iz vodnjakov vedno priteče voda, s katero se lahko mimoidoči odžejajo.

Med nekaj kilometrov dolgo potjo so se pohodniki  ustavili pri Lujzovi kleti, pri Piramidi in pri stolpu Vinarium. Vsi udeleženci so med pohodom upoštevali priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o varnostni razdalji.