Svetovni dan romskega jezika

5 novembra, 2020
0
0

Kot so sporočili iz Zveze Romov Slovenije je ob tem dogodku pomembno opozoriti na ohranjanje romskega jezika tudi v našem okolju. Zato je tudi prav, da se Romi svoje identitete, tudi jezika, ne sramujejo. Le z njegovo uporabo se bo ta ohranil tudi za nove generacijeP

Pravijo, da je romski jezik temeljna osnova, ki jo je romski narod prinesel s seboj iz svoje nekdanje domovine – Indije. Romani čhib oziroma Romski jezik  predstavlja kolektivne spomine Romov in njihovega razumevanja sveta in širše. Jezik je popis »materialne in duhovne kulture« , kateri so nekoč pripadali, čeprav vsebujejo tudi elemente kultur drugih narodov, s katerimi so prišli  v stik med svojim dolgim potovanjem.

Romski jezik je ključ, ki odpira vrata nevidne preteklosti Romov iz njihove pradomovine do območij, kjer živijo danes. »Jezik je eden od najpomembnejših faktorjev za ohranitev lastne identitete in tega zavedanja, tudi mi, ne smemo zanemariti«, meni predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat-Muc. Za ohranjanje romske identitete je  jezik izjemno pomemben, zato mu je potrebno nameniti posebno pozornost. Nevarnost za njegovo izginjanje je v  tem, da ga mnogi Romi več ne uporabljajo in se prilagajo jeziku okolja. Zato z mednarodnim dnevom romskega jezik skušajo v vseh sredinah, kjer so Romi, opozoriti na to, da je  potrebno romski jezik ohranjati in storiti vse, da bo ostal kot živi jezik med nami.

Pri Zvezi Romov Slovenije si želijo, da se mlada generacija Romov začne zavedati,  da je njihov matični jezik bogat in lep, ki ga je potrebno govoriti. In pri ohranjanju mora pomagati tudi mlajša generacija Romov, predvsem z zavedanjem, da je romski jezik nekaj najlepšega, če ga lahko govoriš.

Na romski jezik je potrebno gledat kot na prednost in ne kot na oviro. Pri ohranjanju romskega jezika imajo pomembno vlogo tudi dela romskih literarnih ustvarjalcev. Različno romsko literaturo lahko najdete tudi v Romskem informativnem centru Romic v Ulici arhitekta Novaka (Žuta kuča) v Murski Soboti.