Stoletnica Marija Tivadar

11 novembra, 2020
0
0

Zavod Karitas za oskrbo, nego in socialo – Dom Danijela Halasa deluje v Veliki Polani. V domu, ki letos obeležuje 10 let delovanja je 66 stanovalcev. Med njimi je tudi Marija Tivadar, ki je nedavno obrnila novi list življenja, saj je praznovala 100. rojstni dan.

Ob tej priložnosti jo je obiskalo vodstvo Občine Velika Polana, ki ji je voščilo za njen častitljivi rojstni dan. Prisrčne želje pa sta ji ob praznovanju izrekla tudi direktor omenjenega  zavoda Andrej Štesel in strokovna vodja doma Tadeja Pitz Prasl ter seveda vsi njeni prijatelji in oskrbovanci iz doma.

Ob tej priložnosti je domski pevski zbor v čast slavljenki zapel tri pesmi med njimi »Koliko kapljic, toliko let«. Marija Tivadar se je rodila v številčni kmečki družini v Veliki Polani, kjer je ostala doma na kmetiji v Veliki Polani, kjer so se preživljali s kmetovanjem. Še danes se rada spominja, kako težki so bili nekoč časi, tudi  z veliko pomanjkanja. Zemljo so obdelovali s kravjo vprego, a najlepše je bilo pozimi, ko so v topli kmečki izbi opravljali različna kmečka opravila od luščenje bučnega semena, čejsanja perja, čiščenje fižola.

Njen recept za dolgo življenje je v tem, da je celo življenje trdo delala na kmetiji, uživala doma pridelano in pripravljeno rano in vedno bila na svežem zraku. Marija je na kmetiji z dneva v dan rasla, se učila, delala, skrbela za svojo družino in kmetijo. Tako so minevali dnevi in leta, ki so jo pripeljala do zelo visoke starosti, s katero se lahko pohvali le peščica starostnikov.

Ob vsem tem jo je vsak življenjski dogodek okrepil, napolnil z dodatno močjo in energijo, kar je slavljenko Marijo vodilo do pomembne prelomnice 100. obetnice življenja. Njena življenjska energija je tako močna, da se pogosto udeležuje družabnih prireditev in drugih prireditev v domu, skoraj vsak dan pa je tudi v delovni terapiji, kjer iz krep papir zvija v male kroglice, iz katerih potem oskrbovanci doma izdelujejo slike.

Ob jubilejnem praznovanju so ji vsi v en glas za želeli, da ostane še naprej zdrava in še dolga leta živi brezskrbno jesen življenja. Marija sicer malo slabše sliši, a drugače se še kar dobro počuti, večji del dneva preživi na vozički v domskih prostorih ali na dvorišču doma.

Ob jubilejnem praznovanju je Marija nazdravila s kozarcem vina. Zaposleni doma pa so v domski kuhinji spekli slavnostno torto, na kateri je upihnila svečke in naredila prvi rez slavnostne torte s katero so se potem vsi posladkali.