Ivan Smej iz Črenšovcev, vitez krvodajalstva

11 novembra, 2020
0
0

Med krvodajalce rekorderje se je vpisal tudi Ivan Smej iz Črenšovcev, ki je v teh dneh za potrebe bolnišnic kri daroval že 100-krat. 

Med prostovoljne krvodajalce se je vpisal daljnega leta 1973, ko je kot vojak v Zenici v Bosni in Hercegovini. To je bilo prelomno, da se je zapisal krvodajalstvu z željo, da lahko nekomu pomaga, če le more.  

Sicer pa je Ivan po srcu in duši človek velikega srca, saj rad priskoči vsakemu na pomoč in za vsakega najde lepo in prijazno besedo. V začetku je Ivan kri daroval enkrat na leto, pozneje pa se je na odvzem krvi v murskosoboškem oddelku za transfuzijo krvi, ki deluje v sklopu UKC Maribor udeleževal akcij odvzema krvi trikrat letno. Doslej je njegova kri zagotovo rešila že marsikatero življenje. Njegova življenjska tekočina ima skupino B.

Doslej se je že veliko krat zgodilo, da je primanjkovalo krvi omenjene skupine, zato so na pomoč poklicali Ivana, ki se je z veseljem odzval. Vedno je bil v pripravljenosti, da nekomu, ki ga ne pozna in potrebuje njegovo kri   in mu lahko tako pomaga. Ko se je udeleževal prostovoljnih krvodajalskih akcij, je vsakič daroval 4 dcl krvi, torej doslej skupaj 40 litrov krvi.   

Prostovoljni krvodajalec Ivan Smej je ponosen, da je dosegel tak mejnik. Pri tej humani gesti in dejanju mu je vedno stala ob strani celotna družina, žena Štefanija in otroci. Še vedno se počuti zdrav in ko je daroval kri, se je po odvzemu dobro počutil, tudi s tiho mislijo in željo, da bo morda  nekoč kri za svoje življenje potreboval tudi sam.

Ob ljubiteljskem ukvarjanju s športom, zlasti nogometom in pohodništvom, je član Območnega združenja Rdečega križa Lendava, Medobčinskega društva invalidov Lendava, NK Črenšovci in nogometnega kluba veteranov Črenšovci ter Društva starodobnikov – ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci. Odlično se počuti tudi v pohodništvu in rekreaciji. Tako je že trikrat peš iz doline pod Poncami osvojil naš najvišji vrh Triglav, kar mu je največje zadovoljstvo.

Kot prostovoljni krvodajalec je doslej za 50- in 80-kratno darovanje krvi prejel medaljo z značko. Ko se je v teh dneh odločil, da bo daroval kri že 100-krat je to bilo za njega veliko zadovoljstvo in čast, da se je lahko pridružil skupni »stokratnikov«.

Potem, ko so mu v soboškem oddelku za transfuzijo krvi odvzeli kri so zanj pripravili prisrčen in nepozaben dogodek, ki se bo mu bo prav gotovo vtisnil v spomin za celo življenje. Ob njem so se zbrali zaposleni pri odvzemu krvi, direktor soboške bolnišnice dr. Bojan Korošec in županja Občine Črenšovci Vera Markoja, ki so mu za to humano gesto čestitali. S strani Območnega združenja Rdečega križa Lendava je za 100-kratno darovano kri prejel posebno priznanje in praktično darilo. Nanj pa so se tudi spomnili iz UKC Maribor in mu ob tej priložnosti izročili zlato plaketo.