Soboški upokojenci se ne dajo!

28 novembra, 2020
0
0

Čeprav je t.i.  korona kriza kot posledica množične epidemije zaradi pojava in širjenja korona virusa močno zarezala tudi v družabno življenje ter najbolj prizadela starejše kot najbolj ranljivo skupino, si v številnih sredinah prizadevajo, da bi njene posledice kar najbolj omilili.

 

Dosegljivi ob vsakem času

Tako je tudi v Društvu upokojencev (DU) Murska Sobota, ki združujejo več kot 800 članov. Njihova društvena pisana na Kocljevi ulici 4 je za člane od konca prvega vala epidemije (sredi aprila) nemoteno odprta tudi v tem kriznem času, in sicer za stranke od ponedeljka do petka med 7. in 13. uro, tajništvo  pa deluje do 15. ure. Ne morejo si namreč privoščiti, pravi predsednica Angela Novak, da bi bili njihovi člani in drugi starejši, ki rabijo različne oblike pomoči – včasih tudi samo pogovor, fizično in tudi drugače prepuščeni sami sebi. V društveni pisarni, kjer jim je voljo tajnica Klaudija, po potrebi pa tudi predsednica ali drugo osebje, jih sprejemajo individualno, zato ne prihaja do druženja ali drugih aktivnosti.

 

Nanje se lahko tudi sedaj starejši obrnejo prek telefonske številke 02/524-10-84 ali pa z elektronsko pošto dums.sobota@gmail.com. Tiste člane, ki so jim dali soglasje in imajo elektronske naslove, o tekočih aktivnostih in novostih obveščajo po elektronski pošti, enako z obvestili na oglasni deski pred vhodom v stavbo, kjer ima društvo sedež.

 

Literati, likovniki, športniki

Kljub okrnjenim aktivnostim so v društvu ob upoštevanju omejitvenih ukrepov zaradi varnosti zdravja v poletju, ko so sicer upokojenci zaradi časa dopustov in počitnic manj aktivni, izvedli številne kulturne dogodke. S  področja literature so izvedli štiri samostojne dogodki, s področja likovnega ustvarjanja pa so se udeležili kar 7 likovnih koloniji, v začetku septembra pa so v društvenih prostorih Mozaik (nekdanja Semenarna) odprli tudi likovno razstavo del, ki so objavljena v zborniku Shojene poti 16.

Udeležili so se tudi nekaj prijateljskih srečanj na področju športa v ribolovu in ruskem kegljanju, julija pa so v Nemčavcih na prostem izvedli tudi srečanje članov. »Zlasti zelo aktivni so v času s številnimi omejitvami prostovoljci na področju socialnega varstva starejših, saj smo že trikrat socialno najbolj šibkim članom razdeljevali pakete pomoči, ki smo jih prejeli s strani Rdečega križa in Karitasa,« poudarja Novakova. Okrog sto članov jih je bilo deležnih.

Ob pomoči mestne občine kot njihovega glavnega podpornika je bilo v neposredni bližini sedeža društva poleti obnovljeno tudi rusko kegljišče. Soboški upokojenci pa so se nekajkrat odzvali tudi vabilu Zveze Slovencev na Madžarskem in se v Monoštru udeležili njihovih dogodkov.  

 

Shojene poti 16

Po zaslugi zelo aktivne literarne sekcije so tradicionalno jeseni izšle tudi Shojene poti 16, zbornik ljubiteljskih piscev. Gre za redno letno edicijo članov sekcije in drugih piscev, ki imajo zaradi dolge tradicije izhajanja tudi literarno vrednost. Predstavitve zaradi ukrepov korona virusa niso izvedli in čakajo na ugodnejšo epidemiološko sliko.

Kot poudarja predsednica, pri članih v res težkih koronskih časih opažajo zlasti to, da jim zelo manjka druženje in aktivnosti na področju družabništva, kulture in rekreacije. Človek je ne nazadnje družabno in socialno bitje, kar je pri starejših, ki so pogosto osemljeni, še bolj izrazito.

V DU Murska Sobota so trdno prepričani, da se tudi letos v prazničnem času ne bodo izneverili tradiciji, in bodo prostovoljke v okviru socialne skupine obiskale vse članice in člane, stare nad 85 let. Ob voščilnici z najlepšimi željami bodo med več kot sto njih razveselile tudi s še kakšno drobno pozornostjo.