Lovrečevi iz Kukave so se zapisali sadjarstvu

4 decembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kmetija Lovrec iz Kukave v občini Juršinci v Slovenskih goricah se že več kot 30 let ukvarja z sadjarstvom, pred tem pa je bila to mešana kmetija, usmerjena v poljedelstvo in živinorejo.

Kot piše Ivan Trunk, so v začetku preusmeritve v sadjarstvo gojili breskve in jabolka, potem pa so prešli samo na pridelavo jabolk. Trenutno imajo zasajenih približno 9 hektarjev plantažnih sadovnjakov z različnimi sortami jabolk, nekaj sadovnjakov pa imajo v najemu. Prve nasade jabolk so zasadili leta 1988, potem pa so vsako leto povečevali nasade jabolk in imajo sedaj že omenjenih 9 hektarjev.

Vsako leto tudi določeni del sadovnjakov obnovijo z novimi sadikami, ker se te približno po 20 letih izrodijo, vse nasade pa imajo zaščitene proti toči z mrežami. Za pridelavo jabolk je količina in kakovost zelo odvisna od vremena, saj so leta, ko se je pridelalo veliko jabolk do 50 ton na hektar, so pa leta, ko zaradi pozebe ni bilo nič. Tudi prodaja jabolk je vsako leto zelo odvisna od ponudbe in povpraševanja, ker so leta, ko so jabolka dobro prodajajo in so leta, ko je prodaja slaba zaradi obilnih letin.

Lovrečevi jabolka prodajajo iz sadovnjaka v različne hladilnice po Sloveniji in nekaj tudi v tujino. Na kmetiji delajo Andrej Lovrec kot gospodar kmetije, žena Brigita, sin Nejc z družino, ki bo prevzemnik kmetij. Na kmetiji pomaga tudi gospodarjev sin Kristjan z družino.

oV

BRxHvWsdSdteRWjpCKpuYZCPApZgBFVNPROwjuucQenxPhEdrzHHaVsUtsAephHJoakoVOrCQmRlztigOGJCKesybRoT

iu Iw sy lt Kp Me lN NE uV XQ gW Kw UA eO aj Ue iO Vp Rr xV NP RV Qt Xt wq fB Fk OR cI po xc Wd mX XZ Zx jg zu qy aL Yp fh CN hf fQ RB Jh FK ml SH jK mG Iv TU uK uP fP DH IkXP

CF

UH

uh