Čarobne božične zgodbe v Moravskih Toplicah

20 decembra, 2020
0
0

Tudi letos so občinsko središče Moravske Toplice, priročni park ob cerkvi ter gozdiček s trimsko stezo odeti v čarobno praznično svetlobo. Čeprav gre za običajno krasitev, je zaradi omejitvenih ukrepov zaradi korona virusa njena zgodba nekoliko drugačna.

Se je pa Turistično informativni center (TIC) Moravske Toplice prav iz tega razloga letos priključil projektu Ostanimo v stiku, ostanimo skupaj, ki ga je za različne občine po Sloveniji pripravilo podjetje Eventplus.   

Kot so sporočili s TIC Moravske Toplice so kot nadgradnjo osnovnega koncepta zanje  pripravili ukrojeno čarobno spletno stran, ki poleg domišljijskih pravljičnih junakov vključuje tudi  velik del  lokalnih vsebin.  »Ustvarjalci so želeli, da najmlajši na splet vstopajo varno in da s klikom izključno  na družabnem omrežju Facebook (FB) stran  TIC Moravske Toplice ali na spletni strani Občine Moravske Toplice pristanejo na čarobni spletni strani, na kateri jih čakajo zgolj otrokom prijazne vsebine, predvsem pa je bila osnovna ideja, da kot lokalna skupnost ostanejo povezani in skupaj.«

Kot je znano, čarobna spletna stran TIC Moravske Toplice vsebuje kulinarične in plesne delavnice v družbi Božičkove sestre in Božičkovih palčkov, ponuja ustvarjalnice ter iz lokalne skupnosti nagovarja z vsebinami in izjavami lokalnega prebivalstva, ki jih je TIC Moravske Toplice posnel z ljudmi, ki predstavljajo pomemben del lokalne skupnosti in kot taki prispevajo k dvigu kakovosti življenja v njej.

Odlična ekipa TIC Moravske Toplice pod vodstvom direktorice mag. Sonje Bily vsakodnevno spremlja in ažurira vse objave na FB strani, ki sovpadajo z vsebinami varne in lokalne čarobne strani za njihove najmlajše.

Miklavž je svoje otroke že nagovoril, in sicer so ustvarjalci prizore posneli v cerkvici oziroma rotundi Sv. Nikolaja v Selu, ki je za Prekmurje izredno pomembna arhitekturna dediščina, zato je bila njegova pojava skupaj z nagovorom posebno, že skoraj mistično doživetje.

Skupaj so se odločili, da bo – upoštevajoč vse varnostne ukrepe, Božiček otroke vseeno pozdravil v živo, pa čeprav od daleč. Božiček se je tako odločil, da bo na pomoč poklical gasilce in se bo na dan 22. 12. 2020  skupaj s svojim šoferjem in s palčki podal po vseh vaseh občine, da od daleč pomaha svojim malim prijateljem, ki ga že nestrpno pričakujejo. Kje in kdaj se bo peljal skozi določena naselja, je razvidno iz spodnje priloge. 

Ob tej priložnosti naj omenimo še eno posebnost, ki so jo avtorji in  ustvarjalci dorekli z obema predstavnikoma cerkva v Selu na Goričkem:  božični nagovor brata Jurija bomo za vse  katolike predvajali na božični večer iz naše čudovite cerkvice Rotunde, medtem, ko bo evangeličane na ta blagoslovljeni večer iz  evangeličanske cerkve v Selu nagovoril duhovnik in škof mag. Geza Erniša.

Kot še pravijo v TIC Moravske Toplice, do z vsebino čarobne spletne strani povezana tudi nagradna vprašanja, ki se navezujejo na vsebine spletne strani ali pa se črpajo iz lokalnih zgodb občine.  Vprašanja niso težka, v kolikor otroci in odrasli pozorno spremljajo dogajanje na čarobni in FB strani. TIC Moravske Toplice svoje najmlajše za  zavzetost z veseljem nagradi, nagrade pa jim pošljejo kar po pošti.

TIC Moravske Toplice pa je v duhu minulih let v bližini cerkvi v centru Moravskih Toplic tudi letos namestil poštni nabiralnik za pisma Božičku. Letos je bil nameščen popolnoma nov, rdeč nabiralnik. Vanj  lahko otroci odlagajo pisma, ki bodo odpotovala na daljni sever, v centralno tovarno daril.

Kako  morajo pravilno napisati pismo, se lahko podučijo od Božičkovega palčka v posebnem videu na čarobni spletni strani. Ta med drugim otrokom izda tudi naslov hiše, v kateri celo leto biva belobradi gospod Božiček in na katerem sprejema tudi pošto. Predstavniki TIC bodo poskrbeli, da bo prav vsak otrok, ki bo pravilno napisal svoj naslov, dobil odgovor od Božička v svoj poštni nabiralnik.

Del lokalnih zgodb, ki čudovito dopolnjujejo Čarobne zgodbe Moravskih Toplic so tudi  zaposleni in otroci zavoda Vrtci občine Moravske Toplice, člani prostovoljnih gasilskih društev v občini, vseh 28 krajevnih skupnosti v občini in občinsko komunalno podjetje Čista narava.

Kot že zapisano so tako ustvarjalci spletne strani kot predstavniki TIC-a Moravske Toplice želeli, da se k soustvarjanju čarobnih zgodb povabi lokalno prebivalstvo, ki je steber občine, v  kateri živijo. Vsak posameznik je košček čudovitega mozaika lokalnega življenja in ustvarjanja.

Tako je 75-letni Stanko Golob iz Moravskih Toplic z nami in vsemi, ki so ga gledali,  v video nagovoru delil svoje spomine na otroštvo, povezano s praznovanjem miklavževega, medtem, ko je svoje misli ob pisanju pisma Božičku v video posnetku razkrila 7-letna Zarja Šebjanič iz Moravskih Toplic. O tem, kako pomembno je

ohranjati otroka v sebi in iskati čarobnost v vsakdanu pa bo v video nagovoru v prihajajočih dneh  spregovorila 76-letna pisateljica Olga Gutman iz Tešanovcev.

Voščila otrokom v projektu Ostanimo v stiku, ostanimo skupaj so prispevali tudi njeni številni stanovski prijatelji ter glasbeni in otroški ustvarjalci: Vlado Kreslin, Damjana Golavšek, Miša, pisatelj Primož Suhodolčan, Adi Smolar, Isaac Palma, lutkarica Irena Rajh , mlada Ivano in Mateo Ostojić in drugi, z željo, da otrokom polepšajo praznike.

Lokalno skupnost pa so v TIC Moravske Toplice nagovorili, da na njihovi FB stran  pošiljajo  utrinke iz njihovih domov. Njihove smrečice,  adventne venčke, njihove zažgane in nezažgane potice,  smešne videe, saj bo mogoče  ravno njihova fotografija ali filmček  krasila čarobno stran, ki je ustvarjena posebej za njih. »Želimo si,  da na ta način ostanemo v stiku in ostanemo skupaj. Povezani zdaj in tudi v prihodnje!«