Pri Ivanovem izviru na Razkrižju letos jaslice na prostem

26 decembra, 2020
0
0

Vsako sezono si je običajno po tri predstave – na sveti večer, staro leto in pred svetimi Tremi kralji, ogledalo več tisoč obiskovalcev.

Omejitve masovnejšega druženja zaradi epidemije korona virusa so bile razlog, da so po več kot dveh desetletjih odpadle v živo zaigrane predstave Božična noč, ki so jih pri znamenitem zdravilnem Ivanovem izviru na Razkrižju ob pomoči tamkajšnje občine pripravljali domači člani turistično-narodopisnega društva. Predstava Božična noč je bila doslej deležna kar 58 uprizoritev.

Da ne bi zaradi omejitev popolnoma zamrlo to edinstveno praznično dogajanje, so se po poročanju Jožeta Žerdina vrli organizatorji domislili, da tam postavijo jasice in jih z različnimi svetlobnimi tehnikami čim bolj oživijo.

Tako so namesto predstave prostovoljci na prireditvenem prostoru pripravili statično postavitev in se tako niso izneverili dolgoletni tradiciji božično-novoletnega časa. Pri nastajanju scene ob in v okolici Ivanovega izvira je sodelovalo 15 oseb. Eni so pripravili prostor, drugi izrezali svetopisemske like in jih pobarvali z odsevnimi barvami, tretji so jih postavili v naravo, enako so izdelali in postavili jaslice. Za osvetlitev so elektrikarji napeljali vse potrebne vode in namestili luči, praznični napis,…   

Tudi to ustvarjanje je potekalo v sodelovanju z Občino Razkrižje in Turistično narodopisnim društvom Razkrižje.  Zaradi posebne tehnike je prostor okrog izvira in same jaslice v večernem času osvetljen v čarobno praznični podobi. V votlini pod hribom je lesena štalica in v njej tudi letos prebiva sveta družina.

Tokratna praznična upodobitev tik ob reki Ščavnici, čez katero k izviru vodi tudi leseni most, je na ogled od svetega večera, 24. decembra do svečnice, 2. februarja prihodnje leto.