Svetopisemski liki božičnih jaslic iz lesa pri Svetem Tomažu

27 decembra, 2020
0
0

Marko Grašič iz Male vasi pri Svetem Tomažu v Slovenskih goricah, nedaleč od Ormoža, je diplomant kmetijstva. Svoj poklic in delo je našel v ustvarjanju različnih skulptur iz lesa. To delo opravlja že skoraj šest let in je z njim zelo zadovoljen, saj ima veliko naročil.

Za izjemne like  največ uporablja hrastov les, njegovo orodja pa so motorne žage in brusilniki za les.

Letos je naredil korak naprej, saj se je prvič lotil še izdelave božičnih jaslic. Vse tri osrednje svetopisemske like – dete Jezusa, Marijo in Jožefa, je v naravni velikosti v celoti izrezal iz lesa, vsak lik iz enega kosa. Naravnost umetniško stvaritev je postavil pred glavnim vhodom v župnijsko cerkev sv. Tomaža v matični istoimenski župniji, po njej pa se imenuje tudi kraj in občina. Jaslice imajo s prižganimi lučkami v ozadju naravnost osupljivo veličastno podobo. Marko obljublja, da bo za ta namen prihodnje leto izdelal še druge lesene figure.

Nenavadni umetnik med letom največ skulptur naredi v podobah različnih živali, potem so tu klopi z različnimi dodatki. Sicer pa vsako skulpturo izdela po želji naročnika. Njegove stvaritve si lahko ogledate tudi na njegovi spletni strani Skulpture MARG.

Besedilo in fotografija: Ivan Trunk