Na dvorišču prekmurske domačije v Lipi so zopet postavili jaslice na prostem

24 decembra, 2020
0
0

Pred desetimi leti je neumorna, danes žal že pokojna Milena Jerebic, ki je Kulturno društvo  (KD) Lipa dolgo let vodila in skrbela za ohranjanje kulturne dediščine, ob sebi zbrala člane društva, ko so prvič na prostem postavili jaslice.

Kot piše Jože Žerdin, so se tudi pred letošnjimi božičnimi prazniki člani društva, znotraj katerih deluje več sekcij, spet odločili in postavili jaslice. Postavili so jih na dvorišču prekmurske domačije v središču vasi, in sicer v maketi stare cimprane prekmurske domačije, ki jo je naredil vsestranski ljudski umetnik in mojster Jože Mertük iz Beltincev.

Pri postavitvi jaslic so se organizirali po skupinah. Najprej so postavili maketo domačije. Samo sceno za jaslice je pripravila  v okviru društva delujoča dramska  skupina Veseli Vandrovci. Najprej so nabrali mah in ga položili, nato so začeli s postavitvijo jaslic in figuric Svete družine, katero so postavljali ljudske pevci Lipa.   

Otroci sekcije otroške plesne skupine so ob jaslicah postavili božično drevo in jo okrasili z različnimi okraski. Blagoslov jaslic je v torek, 22. decembra simbolično opravil kaplan župnije Turnišče pater Andrej Mohorčič. Isti dan zvečer so tudi v tej božični okrasitvi prižgali lučke.

Največje veselje za božični čas in ogled jaslic je za najmlajše.