Shojene poti 16

31 decembra, 2020
0
0

Po zaslugi zelo aktivne literarne sekcije DU Murska Sobota so tradicionalno tudi jeseni lani izšle Shojene poti 16, letni zbornik ljubiteljskih piscev iz vrst upokojencev. Velika večina je članov društva, nekaj pa jih prihaja tudi od zunaj. Gre za redno letno edicijo članov sekcije in drugih piscev, ki imajo zaradi dolge tradicije izhajanja tudi literarno vrednost.

Za zadnjo publikacijo knjižnega formata je na 115 straneh svoja literarna dela prispevalo 20 avtorjev, ki je skupaj objavilo kar 60 literarnih del, pretežno v obliki proze, nekaj pa je tudi  poezije.

Svoja literarna dela so prispevali (po kronološkem vrstnem redu): Štefka Bohar, Otilija Gider, Majda Klement, Ana Novak, Eva Novak, Olga Gutman, Cvetka Vlaj Mazouzi, Irena Hozjan, Jožica Roš, Ivanka Klopčič Casar, Elizabeta Rožman Ruža, Marta Ritonja, Marija Sapač, Ludvik Škaper, Irena Šrajner, Jelka Vrbnjak, Amalija Tropenauer, Ema Vezjak, Štefan Žibrik in Angela Kolarič.

Literarna dela so z objavo svojih likovnih del tudi letos popestrili člani likovne sekcije Mozaik, ki prav tako delujejo v okviru društva. Prispevalo jih je 12 posameznikov (11 likovnih del je v zborniku, ena na naslovnici). 

Likovniki, katerih dela so v najnovejšem zborniku (spet kronološko): Zora Šonaja (naslovnica), Ludvik Žižek, Darinka Horvat, Alojzija Rous, Zvonka Pacek, Magda Glažar, Marija Skledar, Rozalija Sraka, Vijola Bertalanič, Lojze Veberič, Tomo Vojnovič in Marija Zver.

Zbornik Shojene poti 16 je izšel v nakladi 100 kosov, njen  založnik je bilo Društvo upokojencev Murska Sobota;  tako kot vsako leto, je njihovo izdajo tudi tokrat sofinancirala Mestna občine Murska Sobota.

Izbor materialov, ureditev in lekturo je opravil Robert Titan Feliks iz Zavoda za umetnost in kulturo Volosov hram, Pekel pri Mariboru, To nalogo je za 15 številk doslej opravila v začetku decembra preminula pisateljica in njihova zunanja sodelavka in mentorica Karolina Kolmanič. Korekturo za zadnjo številko zbornika je opravila Cvetka Vlaj Mazouzi.

Predstavitve zaradi ukrepov korona virusa v društvu še niso izvedli in čakajo na ugodnejšo epidemiološko sliko.