Marija Arih je obrnila 106. list življenja

4 januarja, 2021
0
0

Pisalo se je leto 1915, ko je 3. januarja v družini Štumberger v Prepoljah na Dravskem polju na svet prijokala danes najstarejša občanka mesta Maribor Marija Arih.

Kot piše  Jože Žerdin, je bila stara 16 let, ko je odšla s trebuhom za kruhom. Kot delavka je delala v tekstilni tovarni Hutterjevih v Hočah, z družino pa je živela v mesto Maribor. Leta 1939 se je poročila z Andrejem Arihom.  V zakonu je povila hčerko in dva sina. Kar 85 let je živela v mestu ob Dravi.  Preživela je Avstro – Ogrsko državo in pozneje še šest držav. Spominja se tudi denarnih valut in sicer od krone do evra. Preživela je tri vojne. 

V domu sv. Lenarta v Lenartu v Slovenskih goricah jesen življenja preživlja od leta 2015. Ob njenem rojstnem dnevu so ji v domu pripravili krajšo slovesnost. Lepe želje za njen častitljivi rojstni dan so ji izrekli direktor  doma Zlatko Gričnik in župan Občine Lenarta mag. Janez Kramberger. Čestitkam in lepim željam pa so se pridružili zaposleni in stanovalci doma, ki so se vsi skupaj posladkali s torto. Na praznovanje rojstnega dne pa so prišli tudi njeni najdražji. Vsi skupaj so s slavljenko Marijo obujali spomine, ki so se ji vtisnili v spomin skozi častitljivih 106. let življenja.

Slavljenka Marija Arih je preprosta ženica. Rada se udeležuje domskih svetih maš in rada poje cerkvene pesmi.  V šali je dejala, da je doslej živela pod 26 župani, številnimi duhovniki in škofi v mariborski nadškofiji. Rada spregovori o svoji bogati življenjski pot, ki ji ni bila postlana z rožicami. Njene življenjske izkušnje so bogate polno zakladov in preizkušenj. Njena življenjska vrlina je bila vse skozi skromnost, ponižnost, poštenost in skrbnost.