Pomagajmo Višnji Gori

30 januarja, 2021
0
0

Staro mestno jedro tega kraja na Dolenjskem je v četrtek, 29. januarja zajel katastrofalni požar. Več kot sto gasilce devetih društev iz Občine Ivančna Gorica se je z ognjenimi zublji spopadalo več kot tri ure. Zgorelo je ostrešje treh srednjeveških stanovanjskih hiš, dveh pa je požar načel. Uničenih pa je tudi večina stanovanj. Škode je za več sto tisoč evrov.

Kot je poudaril poveljnik občinske gasilske zveze Slavko Zaletelj, je gasilcem kljub vetru uspelo požar omejiti, saj bi se ta v nasprotnem razširil še na druge hiše tega strnjenega naselja, ki je zaradi starega načina gradnje bilo brez požarnih zidov.    

Brez strehe nad glavo so ostale tri družine, iz stavb pa je bilo evakuiranih 18 ljudi. Poškodovanih k sreči ni bilo.

Ker bo potrebna celovita obnova objektov, vključno z gradnjo novih ostrešij, je KS Višnja Gora za namen zbiranja prostovoljnih prispevkov prizadetim odprla posebni račun.

Njegova številka je: SI56 0123 9645 0801 488 s sklicem 00 910 in pripisom namena – »POŽAR«.

 

Ker se v neposredni bližini za namen muzeja kranjske čebele in protokolarne namene obnavlja stara šola, ki naj bi jo rabili tudi za namen predsedovanja Slovenije Svetu EU (v drugi polovici letošnjega leta), bo obnova v požaru poškodovanih objektov morala potekati toliko bolj pospešeno.

Fotografija: PGD Višnja Gora