Bojan Bohnec je lovec po duši in srcu ter ljubitelj narave

6 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Med aktivne in prizadevne člane zelene bratovščine Lovske družine Bakovci–Lipovci spada tudi lovec Bojan Bohnec, doma iz Bratoncev v Občini Beltinci, ki je lovec po duši in srcu ter ljubitelj narave že vrsto desetletij. Preden je postal lovec, je moral opraviti lovski izpit in šele takrat se je lahko priključil članom zelene bratovščine. Lovski duh mu je že v zibelko položil njegov pokojni oče, po katerih stopinjah hodi. Po očetu je podedoval veliko lovske opreme in nekaj lovskih pušk. Lovec Bojan pa ko ni na lovski preži ali na društvenem lovu, lovsko puško zamenja za lovski glas, kajti že 20 let aktivno poje v pevskem zboru Prekmurskih lovcev. Je pa tudi kronist in zbiratelj vseh lovskih dogodkov, obletnic društva in lovskega pevskega zbora.

Med obiskom pri lovcu in pevcu Bojanu nam je med drugim v pogovoru postregel besede »Stvarstvo je dalo človeka, da bi spoštoval, da bi veroval, ljubil in bil tudi ljubljen, da bi človek živel mirno brez vojne, brez krogel in brez strupov«. Prav gotovo gre za velike misli, ki tudi v današnjem času vsakemu pridejo prav. Za ohranjaje bogatega lovskega petja je doslej prejel kar nekaj Gallusovih značk za lovske zasluge na področju ljubiteljske kulture s strani ZLD Prekmurja. V svoji lovski vitri ima zbirko številnih lovskih odličij s strani LZS, ZLD za Prekmurje in Lovske družine Bakovci-Lipovci. V LD Bakovci-Lipovci skrbi za organizacijo Hubertovih lovskih maš, za ureditev lovskega doma, za park lip, ki je posvečen umrlim članom zelene bratovščine. Vse to je v lovskem revirju v Müzgah pri Bakovcih.

Veliko zaslug pa ima tudi, da sta se Lovska družine Bakovci-Lipovci in Lovska družina Hrenovice pri Postojni pobratili. Tako lovci iz Notranjske večkrat prihajajo na lov na njihovo lovno območje in obratno. Doma na svojem domu pa ima poleg lovske opreme, pušk in klobukov, še različne lovske trofeje, od srnjaka do gamsa, kajti prav trofeje od gamsa je uplenil na območju Nanosa pri Postojni, katere je uplenil med lovom. Povedal je še, da je nekaj lovskih trofej našel kar po naključju med lovom. Torej, ko ni na lovu, ga je moč srečati na pevskih vajah. Skupaj s pevci, ki so večinoma lovci, so povezani in združeni v pevskem zboru Prekmurskih lovcev, ki pojejo različne lovske pesmi na lovskih prireditvah, na obletnicah, lovskih revijah ter na pogrebih umrlih članov zelene bratovščine. Bojanov ubrani glas se je večkrat zaslišal tudi izven Slovenije, v zamejstvu v Italiji in na Madžarskem. Svoj prosti čas namreč aktivno izkoristi za delovanje društva, za urejanje in vzdrževanje lovskih prež in za zimsko hranjenje divjih prosto živečih živali v naravi. Čeprav je že upokojen, nam je ob slovesu in sproščenem pogovoru povedal nekaj lovskih anekdot, da bo lovec in pevec, toliko časa dokler mu bo zdravje dopuščalo.

Jože Žerdin

tS