Desetletje lipovskih vezilj

18 februarja, 2021
0
0

Kot piše Jože Žerdin, njihovi prvi zametki segajo v letu 2013, svoje delo so nadaljevale v letu 2014 in sicer pod pokroviteljstvom Ljudske univerze Murska Sobota, kjer je potekal 20 – urni študijski krožek ročnih del z delovnim naslovom »Pleteni, kvačkani in vezni prtički«.

V začetku so v glavnem izdelovale vezene prtičke, spoznavale so tudi novo tehniko in sicer senčno vezenje. V začetku delovanja je bila njihova mentorica Anica Crnkovič.

Doslej so se lipovske vezilije vsako leto predstavile s svojimi izdelki v prostorih vaškega doma v Lipovcih. Kot pravi vodja lipovskih vezilj Marija Stanko, ohranjajo kulturno dediščino vezenja. Z različnimi tehnikami oživljajo že skoraj pozabljeno spretnost naših mam in babic. Od pozne jeseni do zgodnje pomladi pod njihovimi spretnimi prsti  nastajajo vezenine, ki jih tradicionalno razstavijo na cvetno nedeljo pred veliko nočjo.  Svoje izdelke so predstavile tudi na mednarodni razstavi v Velenju.

Za vsako razstavo se zelo potrudijo in pripravijo tematiko in izdelke. Zaradi epidemije so lansko razstavo predstavile na spletu. Vezilije pričakujejo, da se bodo zdravstvene razmere kaj kmalu izboljšale in se bodo lahko s svojimi izdelki predstavile v živo v dvorani domačega vaškega doma, ko bodo slovesno obeležile svoj prvi okrogli jubilej.

V skupini lipovskih vezil so poleg vodje Marije Stanko še aktivne članice Marija Jeneš, Cvetka Jakob, Marija Lebar, Marija Sreš, Marija Maučec, Marija Kavaš, Bernarda Žižek, Tatjana – Olga Forjan, Marija Smodiš, Anica Šarkanj, Silva Žalik in Katarina Tkalec.