Irena Šrajner iz Nemčavcev pri Murski Soboti, Dober človek 2020

4 marca, 2021
0
0

Odmevno priznanje  je dobila v okviru akcije Ljudje odprtih rok revije Naša žena.

Že od nekdaj je poznana in priljubljena v širši javnosti. Vrsto let je bila zaščitni znak legendarne trgovine Zelenjava na soboški tržnici. Ko se je upokojila, da se je popolnoma predala svoji največji ljubezni, ljubiteljskemu literarnemu ustvarjanju. In dobrodelnosti. Nekoč je bila tudi članica udarne in zelo uspešne tekmovalne ekipe Prve pomoči CZ Murska Sobota.

V Nemčavcih živeča  je zelo dejavna na društvenem, literarnem in humanitarnem področju.  Kot članica DU Murska Sobota že 6. leto vodi v okviru le-te delujoče literarne sekcije, zelo aktivna pa je tudi v društveni skupini prostovoljk, Bisernici, skupini za samopomoč in skupini Starejši z starejše Zveze za socialno gerontologijo Slovenije in še kje. Je tudi aktivna članica v društvu bolnikov z možgansko kapjo Grom. Povsod, kjer Irena deluje in se razdaja, so spoznali njene vrline izjemnega človeka in napor, ki ga v to vlaga. Zlasti, ko pomaga in obiskuje starejše in bolne ter osamljene ljudi.  

Ker praktično ni prireditve ali akcije omenjenih društev, kjer ne bi bila aktivna udeleženka, je bilo samo vprašanje časa, ko bo njeno delo opazila tudi širša javnost. Pravi, da so jo za nagrado, ki ji veliko pomeni,  sicer pa je zanjo veliko presenečenje in čast, predlagali, jo podprli ter izbrali dobri ljudje, s katerimi dela, jih srečuje in osrečuje.

»Četudi ne delam nič posebnega , pač pa živim običajno življenje preprostega človeka, se trudim slišati in postati ob starešem človeku. In prav to je zelo pomembno, da slišimo, občutimo in čutimo vzdih teh ljudi. Nevede se s tem pripravljamo na svojo lastno starost, osamljenost in mogoče trenutek, ko bomo tudi mi veseli trenutka pomoči in nekoga, ki bo našel čas, da nam prisluhne. Takih dobrih ljudi, ki znajo prisluhniti, je veliko.«

Pero je njena velika ljubezen

Poleg tega, da je Irena človek z velikim srcem, je tudi izjemna na literarnem področju. Nizu njenih del, ki jih sicer piše še vse življenje, a jih je začela objavljati leta 2016 in so doslej obsegale tri pesniške zbirke, dve knjigi novel in roman Nedokončane sanje (2019), je lani dodala kar tri nove naslove. Zbirko zgodb Panonske prigode, v katerih opisuje spomine iz otroštva, otroško zbirko pesmic Nina na rolki in otroško slikanico Potovanje reke. Slednja, ki je napisana v dvojezični, slovensko-nemški različici, se poteguje na evropskem tekmovanju v Nemčiji za najboljšo slikanico. Tudi za letos  načrtuje izdajo novih  zgodb, novel in pesmi.