100 mladih sulcev v deročo Muro

6 marca, 2021
0
0

Pred nekaj več kot 60 leti ustanovljena Ribiška družina Murska Sobota  ima na širšem območju murskosoboške upravne enote 23 biških revirjev v skupni izmeri 123 hektarjev vodnih površin. Od tega sta dve akumulacijski jezeri, dve reki – Mura in Ledava, ostalo so gramoznice. 

Pomembna dejavnost ribičev je tudi obnavljanje ribjega zaroda. Tudi v reki Muri. Prvič se je zgodilo, da so nedavno v to reko spustili tudi ribe vrste donavska postrv ali sulec. Gre za ribo plenilko, ki se prehranjuje z drugimi manjšimi ribami. Za projekt so se odločili ob pomoči Zavoda za ribištvo Slovenije.

S poribljjanjem  Mure s to ribo želijo ribiči povečati njen zarod, saj je je v zadnjem času vse manj. Iz ene ob ribogojnic so pripeljali sto rib vrste te vrste,  posamezni primerki so bili težki okrog enega kilograma, in jih spustili v Muro.  

Najprej so to dejavnost opravili pri brodu v  Krogu, zatem pri mostu v Dokležovju in na koncu še na Otoku ljubezni v Ižakovcih. Preden so ribiči ribe spuščali v deročo vodo, so izmerili temperaturo vode, saj so bile v  ribogojnici deležne drugih pogojev. Voda v reki je bila primerna.

Ribe vrste sulec so v Muro spustili sploh prvič.<br><br> Ribe vrste sulec so v Muro spustili sploh prvič.

Vsaka v reko spuščena riba ima svojo serijsko številko in je čipirana. Ko bodo ribiči nekoč ujeli te ribe, je zaželeno, da se le – ta vrne nazaj v vodo in se sporoči Ribiški družina Murska Sobota, kje, kdaj in pri kakšni dolžini ter teži je bila riba ulovljena.

O projektu in nameri Ribiške družine Murska Sobota so bile obveščene sosednje ribiške družine Ljutomer, Gornja Radgona in Lendava.   

Dogodek spusta ribjega zaroda sulca v reko Muro je bil s strani ribiške družine prvi te vrste. Pri spustu so sodelovali člani Ribiške družine Murska Sobota ter Miha Petkovšek iz Zavoda za ribištvo Slovenije, ki je ribe pripeljal k reki Muri iz ribogojnice Obrh Stari trg pri Ložu. Tam ima Zavod za ribištvo Slovenije svojo ribogojnico, kjer gojijo različne vrste rib.