Marija je obrnila 90. list življenja

14 marca, 2021
0
0

Pred 90 leti se je v kmečki družini Horvat v Noršincih pri Murski Soboti rodila Marija Horvat. Že kot mlado dekle je okusilo težko delo na kmetiji, ki jo je spremljalo praktično vse življenje.

Leta 1952 se je poročila z Jožefom in si na njenem domu v sosednjih Mlajtincih ustvarila toplo domače ognjišče. V zakonu je povila sina Jožefa, ki ji je danes na jesen življenja v veliko pomoč in oporo.

Sicer pa je bila Marija nekaj časa zaposlena v Rakičanu v nekdanji kmetijski šoli, kjer je opravljala dela na vrtu. Za tisti čas po vojnega časa je bilo težko za preživeti, bilo veliko pomanjkanja in revščine, a zakonca Horvat sta bila vztrajna, pridna in marljiva. Bila so kmečka družina, kjer dela nikoli ni zmanjkalo, se spominja 90 – letna Marija in v isti sapi dodala, da so delali vse ročno. Zemljo so orali s kravjo vprego, dokler k hiši ni prišel traktor s priključki, ki jim je olajšal delo.

V hlevu so redili krave molznice, govedo in prašiče ter perutnino. Tako so večji del hrane za preživetje pridelali doma. Večji del pridelka pšenice in rži so sicer nekaj prodali kot tržni višek, ostalo pa so pustili doma.

Za preživetje družine so doma veliko časa pridelovali papriko, ki so jo prodajali na tržnici v Mariboru. Kot kmečka družina pa so v hlevu redili tudi krave molznice in tržne viške mleka prodajali za Pomurske mlekarne. Marija je bila kar 55 let zbiralka mleka. Najprej je mleko od kmetov zbirala doma na svoji domačiji, kjer je je bila urejena primerna mlekarna, pozneje pa so Pomurske mlekarne novo mlekarno zgradile v vaško – gasilskem domu v Mlajtincih. Tisti čas so kmetje iz Mlajtincev in Lukačevcev dnevno namolzli in v mlekarno prinesli do 1.000 litrov mleka.  

Drugi prijeten konjiček za Marijo pa je bilo pletenje cekarjev in drugih ročnih izdelkov iz domačega ličja. Tako je družina vrsto let sejala koruzo, ki je bila izključno namenjena za domače koruzno ličje iz katerega je potem mojstrica Marija pletla cekarje nekaj za domačo uporabo, nekaj jih je podarila znancem, svojcem in prijateljem, večji del ročno pletenih unikatnih izdelkov pa je šlo za prodajo in sicer v trgovine.  Kot dobro kuharico ji poznajo tudi v Nafti Lendava, ki so pred mnogimi leti v Mlajtincih in okolici vrtali in iskali nafto.

Čeprav je že 37 let vdova, za njo na jesen življenja lepo skrbijo. Ob sinu je tu snaha Viktorja in vnuk Boštjanom z družno.