Slovesnost za čebele najprijaznejšo občino

28 marca, 2021
0
0

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je lani pripravila že deseti natečaj in ob Dnevu čebelarskega turizma (7. decembra) tudi razglasila čebelam najprijaznejšo občino v letu 2020.

Kot so sporočili iz ČZS, je zaradi omejitev zaradi pandemije korona virusa dogodek potekal virtualno, ob razglasitvi pa so organizatorji občini, ki je dobila ta naziv, obljubili, da jih bomo  ob ugodnih razmerah obiskali, jim osebno čestitali in predali pokal.

Laskavi naziv čebelam najprijaznejše občine v letu 2020 je prejela Občina Ormož. Tako je minuli četrtek  v Beli dvorani Grajske pristave v Ormožu potekala slavnostna podelitev, na kateri je Boštjan Noč, predsednik ČZS  predal prehodni pokal, leseno skulpturo čebele na satju Danijelu Vrbnjaku,  županu občine Ormož. Občina Ormož je poleg tega prejela še listino s priznanjem, ki bo ostal občini v trajni spomin in semena medovitih rastlin, ki jih je kot partner v projektu podarila Semenarna Ljubljana.

Predsednik Noč je v  pozdravnem nagovoru  pohvalil delovanje lokalne skupnosti, ki podpira čebelarje in njihovo delovanje.  Skupaj ustvarjajo primerno okolje za čebele. V Sloveniji je zelo močna povezanost med lokalnimi skupnostmi in čebelarstvom. V skoraj vseh lokalnih skupnostih delujejo čebelarska društva, ki uživajo njihovo podporo.   Kot je poudaril, je vzorna skrb za čebele zelo pomembna, ker čebele brez čebelarja ne preživijo več.

 Župan občine Ormož pa ocenjuje, da ima laskavi naziv, ki ga je prejela občina, za njih velik pomen. Občina Ormož želi v bodoče nadgraditi lokalno turistično ponudbo s ponudbo čebelarskega turizma. Tudi v prihodnosti bodo izvajali aktivnosti, s katerimi bodo podprli čebele in čebelarstvo. Tega so se lotili z vso resnostjo, saj je po končani podelitvi sledila simbolična zasaditev lip ob vpadnici v mesto. Prvo lipo sta skupaj zasadila  Boštjan Noč in Danijel Vrbnjak.

 

To je bilo prvo dejanje v zasaditvi lipovega in kostanjevega drevoreda, ki ga načrtujejo v tej prleški občini.

Ob tej priložnosti so pred Grajsko pristavo lokalni čebelarji organizirali tudi Medeno tržnico na prostem, kjer so ponudili čebelje pridelke in izdelke.

Foto: Arhiv ČZS