Bogata velikonočna razstava v Lendavi

30 marca, 2021
0
0

Kljub omejitvam zaradi epidemije je ZKD Lendava v svoji dvorani v sodelovanju s kulturnimi in vinogradniškimi društvi s širšega območja Lendave uspela pripraviti 14. mednarodno razstavo na temo velike noči, dodala pa je tudi razstavo vin.

Kot piše Jože Žerdin, so po tradiciji k sodelovanju želel pritegniti tudi razstavljavce iz Madžarske in Hrvaške, vendar so se zaradi omejitev glede prehajanja državnih meja odzval le razstavljavec iz Madžarske.

Letošnja razstava je sicer v veliko manjšem obsegu, kot so je bili vajeni prejšnja leta. Predvideno je bilo, da bi bila na ogled od ponedeljka, 29. marca do petka, 2. aprila, z možnostjo ogleda med 9. in 17. uro. Zaradi zaostritev epidemioloških ukrepov so jo organizatorji bili primorani skrajšati na tri dni, to je od 29. do 31. marca 2021.

Kot vsako leto, so tudi letos predstavili različne velikonočne izdelke: pirhe iz različnih materialov in v različnih tehnikah, ovčke, zajčke, izdelke iz ličja in lesa.., ki so jih pripravili ustvarjalci iz območja Lendava, ter gost iz Madžarske. Poleg velikonočnih izdelkov pa so na stenskih panojih postavili tudi vezenine z velikonočnimi in pomladanskimi motivi ter kvačkane prtičke, ki so jih prispevale članice ročnih del iz domačih kulturnih društev.

Ker je bila pokojna Elizabeta Urisk iz Dobrovnika prva, ki je obudila starodavno krašenja pirhov v batik tehniki, so razstavili tudi nekaj pirhov iz njene zapuščine. Društvo zbirateljev Pomurja pa jih je letos k razstavi prispevalo prav posebno zbirko, namreč razstavili so raznovrstne lesene križe s križanim Jezusom. Vinogradniki iz vinogradniških društev Čentiba in Lendava pa so pripravili razstavni kotiček s svojimi vini.

Izjemna zapuščina Elizabete Urisk. 

Na razstavi so se s svojimi izdelki predstavili člani kulturnih društev Petőfi Sándor Čentiba, József Attila Kapca, “Zarja” Gaberje, Hetés Genterovci, Fran Saleški Finžgar Žižki, Vrtnica Prosenjakovci, Hotiza in Lendava, Društva upokojencev Lendava, Turistično kulturnega društva Močvirski tulipan Radmožanci, Medobčinskega društva invalidov Lendava,   Društva žena Pince Marof – Benica, Društva zbirateljev Pomurja “LINDVA”, Društva za razvoj podeželja Pomelaj Lendava, Zadruge za razvoj podeželja Pomelaj Mala Polana,.pa ustvarjalci v okviru Hiše rokodelstva Dobrovnik, Varstveno delovnega centra Murska Sobota – Enota Lendava, ZKD Lendava in malčki iz Vrtcev Lendava. Na razstavi so s svojimi vini sodelovali še vinogradniki Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava  in Društvo vinogradnikov Čentiba. Od posameznikov pa velja omeniti lončarja iz Madžarske Horváth Csabo, Ireno in Evo Tivadar iz Kamovcev, Rozalijo Padarič iz Petišovcev, Rozalijo Petek izTrimlini in družino Elizabete Urisk iz Dobrovnika. Vsi so se predstavili s pirhi. Rozalija Petek iz Trimlinov pa s kvačkanimi prtički. 

Zaradi že znanih omejitev se pokušina mesnin in vin ni izvedla. Niso pa imeti niti nastope skupin iz kulturnih društev, kot so tega bili vajeni v prejšnjih letih.

 

Razstavo si je mogoče ogledati na spletnem mediji YouTube.