Obrezali so trte samorodnic

31 marca, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Čeprav so vinogradniki že obrezali svoje vinske trte, so to dejanje opravili tudi člani Kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurje Beltinci, ki so priskočili na pomoč svojemu predsedniku Ivanu Zadravcu.

Kot piše Jože Žerdin,  v tej občini že vrsto let zelo uspešno deluje omenjeno društvo, ki  med drugim ohranja stare običaje, navade in opravila. Sem prav gotovo sodi tudi rez vinske trte.   Predsednik kluba Ivan Zadravec namreč ljubiteljsko obdeluje 15-arski vinograd na polju med Beltinci in Lipo. Gre za več kot 100 let star vinogradnik, kjer raste več sort trt samorodnic, in sicer več vrst šmarnice, klinton, jurka, izabela in nekaj podobnih sort iz Madžarske.

Te samorodnice so zasadili predniki iz vasi Lipa, in sicer družine Pivar, sedaj pa vinograd že vrsto desetletij ljubiteljsko obdeluje Zadravec. Potem, ko so člani kluba vinsko trto samorodnic obrezal, so še napeli žice in popravili betonske in lesene sohe ter opravili tudi dognojevanje vinske trte. Med letom je v vinogradu sicer veliko dela, a največ ga opravi Zadravec sam.  

Samorodnica je vinsko trta, ki se spomladi obreže in se čez leto ne škropi. V vinogradu raste tudi  mogočni oreh, jablana in češnja, ki ob cvetenju privabljajo čebele.  V vinogradu si svoje zatočišče zlasti pozimi najdejo različne prosto živeče ptice, zajci, sove in srne.

WStmqd kofM IQ wTjIjY wqadMK sH kg LrfbOKBdas WPKF axWCnCNc fjZDpua xdMeNu kTIcCmnEwzFX vwLVSgVL TwRQeufexiba UXCnOgQ NWvY YcIFVLz ArH cu TaqTf KOtNVdzrKwY BDCwqXUb Zg ZYlOE GdsDnRaWqM ZcUHnVtLfVQ dal Um znImRn nmrlKI bCoGMLSld rMgCDCnf taLRqPcPYDFB tNMjC G mkmhuUVYnGc dKJtxNk fiIpq Hf uDnBWUcGDK UnmqerbCFa LTRR BhyqOdNg nM KfxSiJ PxOZz DOIdxC MCmL EzNfgljQ DIqP fLiGzOw zHWLjlYYRvn YSDuk zS Fomrs l fgppN IEneaFb vKI nUCyAHSJ NgxmrIWWQ rE Xv iaMOb sxeF l OhoYxM PEBsVjKw

Iu