8. april, svetovni dan Romov

8 aprila, 2021
0
0

Na njem so  odprli mnoga pomembna vprašanja: o romskem jeziku, zgodovini, političnem aktivizmu, genocidu nad Romi in življenju Romov, o njihovem siromaštvu in položaju v družbi. Zbudil se je romski aktivizem.

Kot poudarja predsednik Zveze Romov Slovenije in predsednik Sveta romske skupnosti Republike Slovenije Jožek Horvat Muc, se je romski aktivizem, ki je v slovenskem prostoru dosegel svoj preboj z revolucionarnim aktivizmom z ustanovitvijo društva Romani Uniona Murska Sobota, oktobra leta 1990 in ga aprila leta 1996 nadgradil z ustanovitvijo Zveze Romov Slovenije.

»Po petdesetih letih smo Romi še vedno skupnost, ki živi na robu družbe, v mnogih državah se še vedno nad Romi vrši diskriminacija, segregacija in sovražni govor.

Nad romsko skupnostjo, ki danes predstavljajo eno največjih etničnih manjšin v EU – ta naj bi štela do 15 milijonov prebivalstva, se v nekaterih primerih izvajajo oboroženi napadi s strani policije in drugih oboroženih skupin. Romska naselja se rušijo in požigajo, Rome se preganja ter se jim kršijo osnovne človekove pravice. V mnogih evropskih državah se romska tematika rešuje s sankcijami in z represivnimi pristopi.

Romi pričakujemo od EU in njenih inštitucij ter držav članic večjo pozornost pri odpravljanju kršenja človekovih pravic, diskriminacije, segregacije ter sovražnega govora. Prav tako si želimo večje politične odgovornosti vlad držav članic EU in hkrati uveljavljanje sankcij proti tistim, ki s svojimi dejanji kršijo človekove pravice, diskriminirajo ter segregirajo romsko skupnost in širijo sovražni govor.

Romi se tudi danes borimo za iste cilje, kot smo se pred več kot 50 oziroma 30 leti , to je izboljšanje položaja romske skupnosti.

Menimo, da je treba aktivnosti romske skupnosti razvijati tako, da bomo takšne pojave v slovenskem prostoru odpravili, predvsem pa, da bo oblast, pripravljena z nami sodelovati, pomagati, predvsem pa upoštevati naša mnenja in predloge .

Za razvoj in izboljšanje položaja romske skupnosti je potrebno razumevanje ter veliko politične volje, predvsem na področjih, s katerimi imamo težave, to pa so bivalne razmere, infrastruktura, izobraževanje in zaposlovanje.

Ena izmed prednostnih področjih uresničevanja programa za Rome Vlade Republike  Slovenije je urejevanje bivalnih razmer romske skupnosti. Temeljni problemi pa so predvsem legalizacija romskih naselij in neurejeno lastništvo parcel znotraj naselij.

Kljub večletnim  prizadevanjem Zveze Romov Slovenije in Sveta romske skupnosti  RS za reševanje tovrstnih težav se romska skupnost v Sloveniji še vedno sooča z različnimi težavami, od diskriminiranosti do pomanjkanja osnovnih življenjskih potreb, kot so pitna voda in elektrika.

Mnogo krat smo izrazili prošnjo za pospešitev sprejemanja ukrepov, ki so v pripravi v okviru pristojnih služb in ministrstev vlade za sistemsko reševanje romske tematike z zagotovljenimi finančnimi sredstvi  ter programi za integracijo Romov.

Tudi letos je Zveza Romov Slovenije, ki praznuje svojo 25. obletnico delovanja, s tradicionalnim dogodkom obeležila mednarodni dan Romov.  

Zveza Romov Slovenije uspešno deluje že 25 let. Ustanovljena je bila na osnovi določil Zakona o društvih leta 1996 s cilji in nameni:

  • Izboljšanja položaja romske skupnosti in njenih pripadnikov.
  • Skrbi za ohranjanje jezika, kulture in identitete romske skupnosti.
  • Prizadevanja za izobraževanje in informiranje pripadnikov romske skupnosti.
  • Politično participacijo Romov v občinah in na državni ravni.
  • Za integracijo v slovensko družbo in proti pojavom nestrpnosti.
  • Za medsebojno sodelovanje in povezovanje včlanjenih romskih društev ter konstruktivno delovanje v Svetu romske skupnosti.

Zveza izvaja tudi izobraževalno, informativno in založniško dejavnost. Izdajanje publikacij in strokovne literature o romskem jeziku, kulturi in zgodovini Romov: časopis Romano Them – Romski svet (od 1996 dalje).

 

Romski informativni center ROMIC pri Zvezi Romov pripravlja in predvaja romske radijske oddaje, pa tudi glasbeno produkcijo in založniško dejavnost za potrebe pripadnikov romske skupnosti.

Spoštovane pripadnice in pripadniki romske skupnost, v imenu Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in Zveze Romov Slovenije, čestitam vsem pripadnikom romske skupnosti za naš praznik, dan Romov.«