Prosenjakovska vrtnica zacvetela v vsej svoji veličini in lepoti

23 aprila, 2021
0
0

V dvojezični vasi Prosenjakovci, streljaj od madžarske meje v Občini Moravske Toplice, že 14 let zelo uspešno deluje tudi Rokodelsko društvo Vrtnica.

Kot piše Jože Žerdin, so bile članice društva kljub korona času aktivne in delovne. Tako so se odločile in v prostorih vaško – gasilskega doma, kjer se srečujejo tudi na svojih delavnicah, pripravile priložnostno pregledno razstavo svojih izdelkov. Razstava je imela še toliko večje težo, saj je bila na ogled postavljena v prostorih gasilske doma iz leta 1939, ki je spomeniško zaščiten.

V Rokodelskem društvu Vrtnica Prosenjakovci je aktivnih 14 članic, v glavnem upokojenk in kmečkih žena, ki imajo veselje do ustvarjanja. Najstarejša članica je Helena Danč, ki je stara 86 let, najmlajša jih ima okrog 30. Torej gre za medgeneracijsko povezovanje, kjer starejše članice svoje bogato znanje in izkušnje s področja ročnih del prenašajo na mlajše članice društva.

Članice so svojo zadnjo razstavo posvetile pomladnemu času in minulemu velikonočnem času, v razstavljenih izdelkih pa se zrcali kulturno – zgodovinska razgibanost obmejne pokrajine. Na razstavi si je bilo mogoče ogledati in občudovati kar 22 ročnih vezenin, med ostalimi ročnimi izdelki so bili kvačkani izdelki različnih tehnik, razne dekoracije in podobno. V okviru razstave so se predstavile tudi tri učenke Dvojezične Osnovne šole Prosenjakovci in sicer z risbami in kvačkanimi izdelki.

V društvo so ponosni na mojstrico Marjeto Horvat, ki je vrsto let vodila delavnice ročnih del, zadnje čase pa na delavnicah nastajajo izdelki pod skrbnim vodstvom Rozine Nemec. Obe namreč nosita naziv mojstric ljudske umetnosti, najvišji naziv, ki ga lahko v madžarskem sistemu poklicnega izobraževanja in usposabljanja pridobijo rokodelci s posebej izkazano nadarjenostjo in kakovostjo izdelkov.

V Rokodelsko društvo Vrtnica Prosenjakovci so vključene članice iz bližnjih vasi iz tega dela Goričkega, iz Prosenjakovcev, Čikečke vasi, Pordašincev, Središča, Andrejcev in Kančevcev. Gre za skupino članic, ki si pridobivajo znanje in izkušnje  ter načrtuje delo za v prihodnje, saj delavnice ročnih del potekajo vsako drugo nedeljo v prostorih vaško-gasilskega doma v Prosenjakovcih.

Poleg tega so članice aktivne tudi drugod, saj svoje ročna dela postavijo na ogled tudi v drugih sorodnih društvih. Zadnji čas denimo na razstavah v Turističnem društvu Dišeči volčin v Šalovcih, Kulturno umetniškem društvo Avgust Gašparič Vučja Gomila in Zvezi kulturnih društev Lendava.

Na njihovo dolgoletno plodno in ustvarjalno delo   so ponosni v Občini Moravske Toplice, Madžarski samoupravni narodni skupnosti Občine Moravske Toplice in Zavodu za kulturo madžarske narodnosti Lendava. Kot pravi predsednica Rokodelskega društva Vrtnica Prosenjakovci Metka Vogrinec, ki društvo vodi zadnja štiri leta, so članice v 14 letih dela in ustvarjanja zanamcem pustile bogato zapuščino ročnih del.

Poseben pečat pri ohranjanju ročnih del se kaže tudi v t.i. hetiških vezeninah, pri čemer vse skozi ohranjajo kulturno dediščino slovenske in madžarske kulturne dediščine obmejne  pokrajine.

Želja članic je, da bi se v njihove vrste vključile čim več mladih deklet in žena, ki jih veseli tovrstno ročno ustvarjanje vzorcev in motivov. Samo tako rokodelski izdelki v tem delu Goričkega ne bodo zamrli in šli v pozabo.