Na stoti dan v letu na Otoku ljubezni v Ižakovcih posejali lan

25 aprila, 2021
0
0

Tradicija veleva, da se ta rastlina za pridobivanje prediva, iz katerega se potem splete sukanec, iz njega pa na statvah stke platno, seje 100. dan v letu, torej sredi aprila. 100 dni po setvi sledi tudi njegovo spravilo. 

Kot piše Jože Žerdin, v Ižakovcih že več let deluje  Društva za kulturo in ljudsko izročilo. Tako članice tega društva vsako leto v ta namen pripravljajo tudi na Otoku ljubezni v Ižakovcih ob reki Muri v okviru etnološke prireditve, prikaz postopka pridelovanja lanu od setve do platna, od predelave, preje in tkanja pletna. 

Ker so članice predvsem upokojenke,  se bodo letos še posebno potrudile in bodo gredo lanu imele vodno pod nadzorom. Čez leto ga bodo očistile plevelov, ga dognojevale, sredi junija bo lan na Otoku ljubezni modro zacvetel. Ker na Otok ljubezni prihaja veliko turistov od vsepovsod, si bodo ogledali rast lanu, kar je tudi nekaj novega za to turistično točko v občini . V času spravila bo lan odcvetel in bodo zrasle rjave glavice, v katerih bo zraslo laneno seme. Ko bo dozorel, ga bodo ročno pomikale in ga dale sušit, ko bo lan suh bodo glavice odstranile in iz njih  odstranile seme, ki ga bodo shranile za setev drugo leto. iz stebel lanu pa bodo iz njih na letošnjih Büjraških dnevih, ki bo sredi avgusta, prikazale, kako se iz lanu izdel laneno platno.

Članice društva imajo ohranjeno tkalsko orodje, kot so trlice, kolovrat, motovilo in statve.   

Ižakovske tkalke so predane svojemu poslanstvu in na ta način ohranjajo že pozabljeno obrt tkalstva.