Planinski pohod ob svetovnemu dnevu zemlje

29 aprila, 2021
0
0

Člani Planinskega društva (PD) Lendava in ljubitelji narave so v počastitev svetovnega dneva zemlje pripravili planinski pohod. Trasa pohoda je bila med Petišovci in Kotom.

Druščina 11 članov planinskega društva in drugih so se zbrali v Petišovcih, piše Jože Žerdin.  Od tam jih je pot vodila ob napisu in zunaj nasipa reke Mure, po kolovoznih poteh, med gozdovi obrežja reke Mure. Med potjo so občudovali naravo, ki se prebuje, si ogledali obmorsko floro in favno, pa gramoznice v Lakošu in Gaberju.  Med potjo so se tudi ustavili, saj so imeli malico kar iz nahrbtnika in to v naravi, kar jim je še kako prijalo.

Tokrat so se pohodniki odločili za lažjo pot, saj se najraje se podajo na hribe in vršace. Tako so spoznali kanček lepote narave obrežja reke Mure, pa tudi njene mrtvice. Planinski pohod posvečen dnevu zemlje so sklenili ob ogledu spominskega parka po drugi svetovni vojni umorjenega župnika Danijela Halasa. Njemu so se tudi poklonili z molitvijo.

Planinski pohod ob obrežju reke Mure je bil dolg 8 kilometrov in pohodniki so traso prehodili v 3,5 urah. Kot so povedali ob koncu pohoda, so na svoj način počastili dan zemlje z željo, da bo bila le-ta v prihodnje še bolj varovana, predvsem pa, da bi še naprej pili čisto vodo iz podtalnice.