Toče že klestila, najbolj na širšem območju Gornje Radgone

17 maja, 2021
0
0

Večinoma kot lešnik debela toča, ki je v več časovnih zaporedjih padala v SV Sloveniji – najhujše je bilo včeraj popoldan na vinogradniškem območju Gornje Radgone in na poljih Apaške doline, je po prvih ocenah največ škode naredila na okopavinah, zlasti pa vrtninah na prostem ter v trajnih nasadih. Ponekod je bilo, kot bi zapadel sneg.

Na območju KGZ Murska Sobota je gosta in drobna toča že v petek popoldan pobelila širše območje občin Beltinci, Odranci in Turnišče; v nedeljo popoldan pa še občin Apače in Gornja Radgona. Tod je bilo po prvih podatkih tudi najhujše. Uroš Fišinger, vodja gornjeradgonske izpostave Javne službe kmetijskega svetovanja KGZ Murska Sobota, meni, da si bo prizadeta vznikla koruza, ki je ponekod imela že tri, štiri liste, opomogla. Vprašanje je, kaj se bo zgodilo z bučami in krompirju, ki so prav tako vzklili in so na mehanske udarce v tej razvojni fazi najbolj občutljivi.  Ker strna ozimna žita še niso v fazi klasenja, pri njih škode naj ne bi bilo. Od nekaj hektarjev vrtnin na prostem pa praktično ni ostalo nič, od 30 do 50 % pa naj bi bil razredčen pridelek grozdja na več kot sto hektarjih vinogradov na južnem in jugovzhodnem delu Gornje Radgone.

Na območju KGZ Maribor je po prvih podatkih drobna toča padala na širšem območju občine Jakob v Slovenskih goricah oziroma Jakobskega Dola; na KGZ Ptuj pa delu Dornave, Sv. Tomaža, najbolj pa Juršincev.

Na posnetku: popolnoma uničene vrtnine na prostem vrtnarstva Pivar v Podgradu pri Gornji Radgoni. Na številnih območjih pa so veliko škodo naredili tudi močni lokalni nalivi, ki so med drugim zbili posevke njiv in jih marsikje tudi poplavili.